Pomoćnik ministrice za europske poslove Hrvoje Marušić u Belgiji razgovarao o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora

Pomoćnik ministrice Marušić zahvalio je belgijskoj Vladi što je 14. rujna 2012. odobrila nacrt zakonskog prijedloga koji se odnosi na ratifikaciju hrvatskog Pristupnog ugovora. Direktor Roux je pojasnio da je procedura ratifikacije u Belgiji složena jer Belgija je institucionalno vrlo složena država, međutim, nema nikakve sumnje da proces teče uredno i u skladu s planiranom dinamikom koja predviđa okončanje procesa ratifikacije početkom 2013. godine. Izraženo je obostrano zadovoljstvo odnosima dviju država koji su prijateljski i uzlaznom trendu na svim područjima suradnje.

Istog dana pomoćnik ministrice Marušić sastao se u Bruxellesu s Koen Verlaecktom, državnim tajnikom u Ministarstvu vanjskih poslova Flamanske vlade. Na sastanku se razgovaralo o ratifikaciji hrvatskog Pristupnog ugovora u Flandriji, sljedećem sastanku Mješovitog hrvatsko-flamanskog povjerenstva, te suradnji temeljem Sporazuma o suradnji između Vlade RH i Vlade Flandrije.

Državni tajnik Verlaeckt izvijestio je pomoćnika ministrice za europske poslove Hrvoja Marušića o tijeku procedure ratifikacije u Regiji Flandriji rekavši da će Pristupni ugovor krajem listopada, najkasnije početkom studenoga ove godine biti upućen u Flamanski parlament, te da se završetak ratifikacije očekuje krajem 2012., odnosno početkom 2013. godine.

Sugovornici su izrazili obostrano zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom temeljem Sporazuma o suradnji između Vlade RH i Vlade Flandrije, a pomoćnik ministrice za europske poslove Marušić izrazio je želju da se planirani sastanak zajedničkog Povjerenstva u Hrvatskoj održi što prije.



Priopćenja