Pomoćnik ministrice Pjer Šimunović predvodio je izaslanstvo Republike Hrvatske na jedanaestom godišnjem plenarnom zasjedanju Wassenaarskog aranžmana

Pomoćnik ministrice vanjskih poslova i europskih integracija u Upravi za međunarodne organizacije i sigurnost, Pjer Šimunović, predvodio je izaslanstvo Republike Hrvatske na jedanaestom godišnjem plenarnom zasjedanju Wassenaarskog aranžmana za kontrolu izvoza konvencionalnog naoružanja te proizvoda i tehnologije dvostruke namjene (WA) održanom, 13. i 14. prosinca 2005. godine u Beču, pod predsjedanjem austrijske veleposlanice Dorothee Auer

Na zasjedanju u Beču po prvi puta je nakon primitka u članstvo, u lipnju ove godine, sudjelovala i Republika Hrvatska.

Na skupu je pozdravljeno prvo sudjelovanje Republike Hrvatske i ostalih pet novih članica – Republike Estonije, Republike Latvije, Republike Litve, Republike Malte i Republike Slovenije – te je donesena odluka o primitku Južnoafričke Republike, kao prve afričke države članice Wassenaarskog aranžmana. Razmatrane su sve aktivnosti Wassenaarskog aranžmana tijekom godine te donošene službene odluke u skladu s preporukama radnih tijela Aranžmana.

Wassenaarski aranžman je prvi globalni multilateralni ugovor o kontroli izvoza konvencionalnog naoružanja te robe i tehnologije dvostruke namjene, osnovan 1996. od strane 33 zemlje suosnivača, a koji nakon prvog kruga proširenja tijekom ove godine ima ukupno 40 država članica, uključujući Južnoafričku Republiku.

Svrha Wassenaarskog aranžmana je promicanje transparentnosti, razmjene mišljenja i informacija kao i veće odgovornosti u trgovini konvencionalnim naoružanjem te robom i tehnologijom dvostruke namjene u cilju sprečavanja stvaranja i širenja oružja za masovno uništenje i sustava njihove primjene, odnosno, otklanjanja prijetnji međunarodnom i regionalnom miru i sigurnosti koje može predstavljati razmjena takvog oružja, robe i tehnologije.



Priopćenja