Pomoćnik ministrice Nebojša Koharović susreo se u Skopju s ministrima vanjskih poslova Jugoistočne Europe

Pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova za bilateralne poslove Nebojša Koharović sudjelovao je u srijedu, 10. travnja 2013. godine, na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova

Pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova za bilateralne poslove Nebojša Koharović sudjelovao je u srijedu, 10. travnja 2013. godine, na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi u Skopju.

Sastanak je održan u sklopu makedonskog predsjedavanja Procesom suradnje u Jugoistočnoj Europi (SEECP), a raspravljalo se o stanju u regiji i napretku zemalja jugoistočne Europe u procesu europskih i euro-atlantskih integracija.

Predstavnici zemalja članica SEECP-a čestitali su Hrvatskoj na skorom stupanju u punopravno članstvo. Pomoćnik ministrice Koharović je zahvalio zemljama članicama SEECP-a na potpori tijekom hrvatskog pristupnog procesa te ukazao na važnost nastavka integracijskih procesa u regiji. Naglasio je, također, spremnost Hrvatske da i dalje pruža potporu zemljama regije na njihovom europskom putu te podijeli znanje i iskustvo stečeno tijekom pregovora.

Na sastanku je bilo govora o budućim oblicima suradnje u okviru SEECP-a, kao središnjeg političkog foruma regije te jačanju veza s Vijećem za regionalnu suradnju (RCC), kao njegovog operativnog tijela. Za daljnji napredak regije istaknuta je važnost postizanja sinergije između SEECP-a i RCC-a te jačanje suradnje s Europskom komisijom. Pomoćnik ministrice Koharović ukazao je i na potrebu daljnjeg jačanja suradnje zemalja regije u području gospodarskog razvoja i sigurnosnih pitanja.



Priopćenja