Pomoćnik ministrice Marušić u Švedskoj o Istočnom partnerstvu i proširenju

Istočno partnerstvo i proširenje bile su ključne teme o kojima je pomoćnik ministrice za europske poslove Hrvoje Marušić razgovarao tijekom političkih konzultacija u švedskom Ministarstvu vanjskih poslova ...


Istočno partnerstvo i proširenje bile su ključne teme o kojima je pomoćnik ministrice za europske poslove Hrvoje Marušić razgovarao tijekom političkih konzultacija u švedskom Ministarstvu vanjskih poslova. Pomoćnik ministrice susreo se s državnim tajnikom za vanjske poslove Frankom Belfrageom, glavnim direktorom za političke poslove Torbjörnom Sohlströmom te voditeljicom Odjela za EU poslove Mikaelom Kumlin Granit. Dana je potpora otvaranju pretpristupnih pregovora sa Srbijom i reformama u Bosni i Hercegovini kao i ulozi Hrvatske u potpori proširenju, uključujući i kroz Centar izvrsnosti MVEP.

Pomoćnik ministrice Marušić sastao se i s državnim tajnikom u Uredu švedske ministrice za europske poslove Oscarom Wåglundom Söderströmom te voditeljem odjela za koordinaciju europskih poslova u Uredu premijera Johanom Krafftom. Na oba sastanka razgovaralo se o migracijskoj politici EU, solidarnosti među državama članicama i naporima u otklanjanju uzroka migracija u državi porijekla. Švedska i Hrvatska dijele stav o očuvanju slobode kretanja radnika kao jednoj od temeljnih postavki Europske unije. Potrebno je i bolje korištenje potencijala jedinstvenog tržišta, jačanje aktivnosti za stvaranje novih radnih mjesta i uključivanje građana zemalja članica EU u komunikaciju o europskim procesima i predstojećim izborima za Europski parlament.

Teme sastanaka bili su institucionalni aspekti EU, koordinacija europskih poslova i dugoročni prioriteti europske suradnje. Pomoćnik ministrice Marušić tu je naročito istaknuo politiku zapošljavanja i nastavak izgradnje energetske i prometne mreže.



Priopćenja