Pomoćnik ministrice Marušić sudjelovao na Vijeću Jadransko-jonske inicijative

Pomoćnik ministrice za europske poslove i nacionalni koordinator za Strategiju EU za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR) i dunavsku regiju (EUSDR) Hrvoje Marušić sudjelovao je 13. svibnja 2015. u Bruxellesu na XVIII. Vijeću Jadransko-jonske inicijative...

Pomoćnik ministrice za europske poslove i nacionalni koordinator za Strategiju EU za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR) i dunavsku regiju (EUSDR) Hrvoje Marušić sudjelovao je 13. svibnja 2015. u Bruxellesu na XVIII. Vijeću Jadransko-jonske inicijative (JJI) i sastanku ministara vanjskih poslova EUSDR.

Na sastanku Vijeća JJI zaključeno je predsjedanje Bosne i Hercegovine inicijativom, te najavljeno jednogodišnje predsjedanje Republike Hrvatske Jadransko-jonskom inicijativom kao i su-predsjedanje Upravnim odborom EUSAIR (lipanj 2015 – lipanj 2016), čime Hrvatska postaje prva zemlja koja će uz Europsku komisiju predsjedati Upravljačkim odborom EUSAIR.

Predstavljajući prioritete hrvatskog predsjedanja Jadransko-jonskom inicijativom, Marušić je naglasio kako će Republika Hrvatska tijekom jednogodišnjeg predsjedanja pokušati naći najbolji način sinergije iskustva inicijative i makroregionalne strategije EU kao novog oblika regionalne suradnje, koji ne samo da ima snažnu političku potporu zemalja regije i EU, nego je i prepoznat u strateškim dokumentima za višegodišnji financijski okvir EU (2014-2020). U tom će kontekstu naglasak predsjedanja biti na projektnoj suradnji s fokusom na najviše 10 strateških projekata koji imaju snažni transnacionalni učinak na sve zemlje regije.

Govoreći o konkretnim smjernicama predsjedanja Upravljačkim odborom Strategije, Marušić je naglasio kako će prioriteti jednogodišnjeg predsjedanja biti povećanje atraktivnosti jadransko-jonske makroregije (kako s turističkog tako i s investicijskog stajališta), energetsko i prometno umrežavanje te razvoj poduzetničkih kompetencija kao preduvjet za gospodarski rast. Važan dio predsjedanja Jadransko-jonskom inicijativom ostat će međuparlamentarna suradnja, dok će ključna komponenta oba predsjedanja biti nastavak integracijskog procesa ostalih članica Strategije u EU, istaknuo je Marušić.

Glavne teme sastanka ministara vanjskih poslova EUSDR, čiji je domaćin bilo Predstavništvo Baden-Württemberga u Bruxellesu kao predsjedavajući Strategijom, bile su upravljanje EUSDR i iznalaženje financijskih sredstava za implementaciju Strategije. U kontekstu upravljanja Strategijom istaknuta je uloga Danube Strategy Point-a, dok je kao glavni izvor financiranja projekata u sljedećem razdoblju istaknut transnacionalni program Dunav, čiji se prvi poziv na prijavu projekata očekuje u listopadu ove godine.

Fotografija: FK/PH



Priopćenja