Pomoćnik ministrice Marušić s talijanskim izaslanstvom o suradnji dviju država

„Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, Hrvatskoj i Italiji pružaju se mnoge mogućnosti u okviru međusobne suradnje pri čemu je ključno raditi zajednički i fokusirano“, istaknuo je pomoćnik ministrice...

„Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, Hrvatskoj i Italiji pružaju se mnoge mogućnosti u okviru međusobne suradnje pri čemu je ključno raditi zajednički i fokusirano“, istaknuo je pomoćnik ministrice za europske poslove Hrvoje Marušić na sastanku s talijanskim izaslanstvom koje je predvodio Franco Iacopa, predsjednik regionalnog Vijeća Autonomne regije Friuli-Venezia-Giulia.

Razgovaralo se o mogućnosti suradnje i međusobne podrške u okviru buduće Strategije EU za jadransku i jonsku regiju, Europskih strukturnih i investicijskih fondova s naglaskom na prekograničnu i transnacionalnu suradnju, te o Europskoj grupaciji za teritorijalnu suradnju.

Pomoćnik Marušić zahvalio je na podršci Italije Hrvatskoj u pretpristupnom razdoblju istaknuvši potencijale i izazove u okviru međusobne suradnje koja je ulaskom Hrvatske u EU dobila novu dimenziju. Hrvatska „Vlada ulaže velike napore kako bi poboljšala investicijsku klimu i olakšala dolazak investitora kroz razvoj modela za privlačenje zainteresiranih ulagača, a Hrvatska želi gospodarstvo s visokom dodanom vrijednosti i gospodarstvo temeljeno na znanju“, rekao je pomoćnik Marušić.

Kao projekt od posebnog strateškog značaja za obje države istaknut je TAP-IAP, pri čemu je hrvatska strana istaknula interes za izgradnju autoceste koja se podudara s trasom Jadransko-jonskog koridora, kao i interes za revitalizaciju obale i otoka kroz multimodalno povezivanje i suradnju sjevernojadranskih luka.

Osim intenzivne suradnje u području EU fondova, Hrvatska i Italija trebaju surađivati  i na nizu velikih reformi koje se trenutno odvijaju u Europskoj uniji, istaknuo je pomoćnik Marušić.

Osim predsjednika regionalnog Vijeća Franca Iacopa, u talijanskom izaslanstvu bili su i Mauro del Savio,  predsjednik agencije FINEST, Silvia Acerbi, predsjednica agencije INFORMEST, Damir Murković, predsjednik Udruženja trgovačkih komora srednje Europe (ACCOA), Valerio Fratelli, zamjenik glavnog tajnika Udruženja trgovačkih komora srednje Europe (ACCOA) te talijanska veleposlanica u Hrvatskoj Emanuela D'Alessandro.



Priopćenja