Pomoćnik ministrice Marušić na konferenciji hrvatskih i poljskih regija

Pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Hrvoje Marušić sudjelovao je 6. lipnja na konferenciji „Regionalni razvoj i fondovi EU – prilika i izazov“...

Pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Hrvoje Marušić sudjelovao je 6. lipnja na konferenciji „Regionalni razvoj i fondovi EU – prilika i izazov“, koja se u okviru III. Foruma hrvatskih i poljskih regija održala od 5. do 7. lipnja u Primoštenu.

Na otvorenju konferencije pomoćnik Marušić istaknuo je važnost bilateralne suradnje regija, koja je dodatno dobila na značenju ulaskom Hrvatske u Europsku uniju. Vezano uz konkretnu suradnju hrvatskih županija i poljskih vojvodstava, pomoćnik ministrice Marušić je istaknuo kako su gospodarstvo, energetika i promet područja od posebnog značenja za hrvatsko-poljsku suradnju, pri čemu je naglasio važnost povezivanja Baltika i Jadrana.

Na inicijativu pomoćnika ministrice Marušića u sklopu konferencije održan je sastanak na temu sustava protupoplavne zaštite, odnosno o mogućnostima korištenja EU fondova za sanaciju šteta te prevenciju i upravljanje budućim rizicima. Tijekom sastanka predstavnici poljskih vojvodstava predstavili su svoja iskustva u organizaciji civilne zaštite u sustavu zaštite od poplava za koji su dio sredstava dobili iz europskih fondova. Pomoćnik ministrice Marušić zahvalio je na pomoći Poljskoj, koja je u Hrvatsku za poplavljena područja uputila 20 električnih generatora, a također i na volji njihovih vatrogasaca da sudjeluju u obrani i saniranju od poplava. Također, izvijestio je o situaciji na poplavljenim područjima u Hrvatskoj i pomoći koju Hrvatska pruža Bosni i Hercegovini i Srbiji te je predstavio inicijativu Hrvatske za uspostavu novog regionalnog instrumenta za financiranje borbe protiv prirodnih katastrofa.

Treći Forum hrvatskih i poljskih regija organizirali su Hrvatska zajednica županija, Savez vojvodstava Republike Poljske i Šibensko–kninska županija, pod počasnim pokroviteljstvom predsjednika Senata Republike Poljske Nj.E. Bogdana Borusewicza i supokroviteljstvom Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Na Forumu su, među ostalima, sudjelovali i potpredsjednica Senata Republike Poljske Maria Panczyk-Podziej, pomoćnik ministra regionalnog razvoja i EU fondova Matija Derk, te hrvatska veleposlanica u Poljskoj Andrea Bekić i veleposlanik Poljske u Hrvatskoj Maciej Szymanski.



Priopćenja