Pomoćnik ministrice Marušić na GAC-u o europskoj energetskoj sigurnosti

Pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Hrvoje Marušić sudjelovao je na sjednici Vijeća za opće poslove (GAC), koja je održana 29. rujna u Bruxellesu...


Pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Hrvoje Marušić sudjelovao je na sjednici Vijeća za opće poslove (GAC), koja je održana 29. rujna u Bruxellesu. Na GAC-u se raspravljalo o novom Okviru za klimatsku i energetsku politiku od 2020. do 2030., uključujući i donošenje mjera za jačanje europske energetske sigurnosti, kao i o ekonomskoj situaciji u Europskoj uniji. Raspravljalo se o provedbi ciljeva iz prvog prioritetnog područja Strateškog programa - gospodarskom rastu i otvaranju novih radnih mjesta, ključnima za gospodarski oporavak i suzbijanje nezaposlenosti u EU.

"Nužno je da se osigura ravnomjerno opterećenje svih država članica kao i sinergija s potrebama energetske sigurnosti, gospodarskog rasta i reindustrijalizacije EU", istaknuo je pomoćnik ministrice Marušić.

Također, na sastanku su usvojeni zaključci o Strategiji Europske unije za Jadransko-jonsku regiju (EUSAIR), čija bi provedba trebala započeti do kraja ove godine. Usvajanje i skori početak provedbe EUSAIR-a za Hrvatsku ima veliku važnost, s obzirom na očekivani doprinos gospodarskom i društvenom napretku Jadransko-jonske regije kroz rast i stvaranje novih radnih mjesta. U okviru EUSAIR-a, "Hrvatska kao posebne prioritete vidi sigurnu opskrbu energijom, bolju prometnu povezanost, te daljnji razvoj turističkih sadržaja, uključujući razvoj jadranskog ruralnog zaleđa. Ova Strategija važna je i kao katalizator nastavka i revitalizacije procesa proširenja", kazao je pomoćnik ministrice Marušić.



Priopćenja