Pomoćnik ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske Neven Madey imao političke konzultacije u Litvi i Latviji

Pomoćnik ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske Neven Madey imao je 3. i 4. lipnja 2004. političke konzultacije sa litvanskim i latvijskim dužnosnicima u Vilniusu i Rigi

U Vilniusu se 3. lipnja 2004. pomoćnik ministra Madey sastao s državnim podtajnikom u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Litve Rytisom Martikonisom i direktorom Uprave za Europsku uniju Zygimantasom Pavilionisom. Na konzultacijama se razgovaralo o predstojećim odlukama Europskog vijeća o hrvatskoj kandidaturi za članstvo u Europskoj uniji, kao i o bilateralnim odnosima. Zaključeno je da su bilateralni odnosi između dvije zemlje dobri te da su gospodarska razmjena i turistička suradnja u neprestanom usponu. Nakon nedavnog otvaranja Generalnog konzulata Republike Litve u Zagrebu na čelu s počasnim konzulom, litvanski dužnosnici izrazili su interes za otvaranjem rezidentnog veleposlanstva Republike Hrvatske u Vilniusu. Glede hrvatske kandidature za članstvo u Europskoj uniji, litvanski dužnosnici potvrdili su svoju podršku hrvatskim težnjama za postizanje statusa kandidata i utvrđivanje datuma pregovora o ulasku u Europsku uniju već na predstojećem sastanku Europskog vijeća 17. i 18 lipnja 2004. u Bruxellesu. U tom smislu najavili su podršku prijedlogu Irske kao predsjedavajuće Europske unije, koji sadrži vrlo konkretne prijedloge.

Prilikom posjeta Rigi 4. lipnja 2004. Neven Madey se sastao sa državnim podtajnikom za Europu u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Latvije Andrisom Teikmanisom. Na tom je sastanku zaključeno kako su bilateralni odnosi dviju zemalja dobri, a naglašena je potreba daljnjeg jačanja trgovinske razmjene. Zaključeno je kako turističkoj razmjeni treba dati daljnji poticaj te je latvijska strana predložila otvaranje Ureda Hrvatske turističke zajednice i izrazila interes za otvaranjem rezidentnog veleposlanstva Republike Hrvatske u Rigi. Najavljena je i podrška Latvije postojećem prijedlogu da se Hrvatskoj na sastanku Europskog vijeća dodijeli status kandidata za članstvo u Europskoj uniji i odredi datum početka pregovora o pristupu.

Članovi izaslanstva razgovarali su i o članstvu Republike Hrvatske u NATO-u, pri čemu je ponuđena suradnja prenošenjem iskustava baltičkih zemalja u procesu pristupanja. Dogovorene su i razmjene posjeta na visokoj razini.


Priopćenja