Pomoćnica ministrice vanjskih i europskih poslova Vesna Batistić Kos otvorila je u srijedu, 16. svibnja 2012. godine, međunarodnu radionicu o kazetnom streljivu u RACVIAC-ovom središtu u Rakitju

Četvrta po redu radionica, koju zajednički organiziraju RACVIAC – Centar za sigurnosnu suradnju i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, prikladno se održava između drugog sastanka država stranaka Konvencije o kazetnom streljivu, održanog u Bejrutu, u rujnu 2011. godine, i trećeg sastanka, koji će se održati u Oslu, u rujnu 2012. godine

Četvrta po redu radionica, koju zajednički organiziraju RACVIAC – Centar za sigurnosnu suradnju i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, prikladno se održava između drugog sastanka država stranaka Konvencije o kazetnom streljivu, održanog u Bejrutu, u rujnu 2011. godine, i trećeg sastanka, koji će se održati u Oslu, u rujnu 2012. godine.

U svom uvodnom govoru, pomoćnica ministrice Batistić Kos istaknula je kako je Republika Hrvatska od samih početaka snažno podržavala donošenje međunarodnog instrumenta koji će ograničiti uporabu ovog oružja, koje ostavlja izuzetno negativne humanitarne posljedice za civilno stanovništvo dugo nakon korištenja.

Na radionici se okupilo tridesetak sudionika iz različitih zemalja, međunarodnih organizacija i nevladinih udruga, s ciljem upoznavanja s najvažnijim zadaćama koje proizlaze iz Konvencije o kazetnom streljivu u predstojećem razdoblju, kao što su univerzalizacija, čišćenje područja zagađenih kazetnim streljivom, uništavanje zaliha kazetnog streljiva te pomoć osobama stradalima od kazetnog streljiva i drugih neeksplodiranih ubojnih sredstava.



Priopćenja