Pomoćnica ministrice Batistić Kos sudjelovala na 62. Stalnom odboru UNHCR-a u Ženevi

Pomoćnica ministrice vanjskih i europskih poslova, dr.sc. Vesna Batistić Kos predvodila je izaslanstvo Republike Hrvatske na 62. zasjedanju Stalnog odbora UNHCR...

Pomoćnica ministrice vanjskih i europskih poslova, dr.sc. Vesna Batistić Kos predvodila je izaslanstvo Republike Hrvatske na 62. zasjedanju Stalnog odbora UNHCR-a koje se od 3. do 5. ožujka održavalo u Ženevi. Na marginama zasjedanja održani su i sastanci sa Međunarodnim pokretom Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (ICRC), vezano uz programe pomoći žrtvama seksualnog nasilja u sukobima te bilateralni sastanci s Gvatemalom, Hondurasom i Panamom, a vezano uz kandidaturu Hrvatske za Vijeća za ljudska prava. Pomoćnica Batistić Kos održala je i sastanak sa g. Vincentom Cochetelom, direktorom UNHCR ureda za Europu te sa Nj.E. Elayne Whyte Gomes, veleposlanicom Kostarike, u kontekstu pripreme Hrvatske kao domaćina Prve pregledne konferencije Konvencije o kazetnom streljivu.

Tijekom govora na Stalnom odboru UNHCR-a, u dijelu zasjedanja posvećenog djelovanju UNHCR-a u Europi, pomoćnica ministrice Batistić Kos, dotaknula se izbjegličke krize u Siriji i Ukrajini, kojom prilikom je istaknula podršku koju Hrvatska pruža izbjeglicama iz spomenutih zemalja. Istaknula je predanost Hrvatske provedbi Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja u Hrvatskoj te pozdravila početak provedbe Regionalnog programa u Srbiji. Pozdravljena je preporuka o prestanku izbjegličkog statusa za izbjeglice iz Hrvatske, koju je UNHCR izdao u travnju 2014. te je izraženo zadovoljstvo smanjenjem broja registriranih izbjeglica u regiji, što ohrabruje očekivanja o primjeni predmetne preporuke do 2017. Podsjetila je i na izbor koji Regionalni program pruža korisnicima - između povratka u zemlju porijekla i lokalne integracije. Izražena je i nada da će ostale države regije uskoro započeti s njegovom primjenom.

S predstavnicima Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (ICRC), pomoćnica ministrice Batistić Kos razgovarala je o programima pružanja pomoći i podrške žrtvama seksualnog nasilja u oružanim sukobima te mogućim načinima suradnje između Hrvatske i ICRC-a, što je pozdravljeno s obje strane. 
 



Priopćenja