Političke konzultacije zamjenika Klisovića i ukrajinskog kolege

Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović održao je, u ponedjeljak 25. ožujka 2013.godine, u Kijevu političke konzultacija sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Ukrajine

Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović održao je, u ponedjeljak 25. ožujka 2013.godine, u Kijevu političke konzultacija sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Ukrajine Viktorom Majkom.

Sugovornici su predložili daljnje intenziviranje svih oblika postojećih vrlo dobrih odnosa, uključujući i kroz susrete na najvišim razinama, koji bi se mogli održati već tijekom ove godine. Uz razmjenu mišljenja o bilateralnim političkim pitanjima, sugovornici su potvrdili spremnost i za daljnju suradnju dviju zemalja u multilateralnim organizacijama.

Dio konzultacija bio je posvećen prioritetnim pitanjima koje je Ukrajina, kao aktualni predsjedavajući OESS-om, predstavila kao odrednice programa organizacije za 2013. godinu.

Uz bilateralne ugovore koji su u proceduri, veći dio konzultacija bio je posvećen razmatranju daljnje gospodarske suradnje na različitim područjima od obostrane važnosti, poput infrastrukture, turizma, poljoprivrede i energetike. Zamjenik Klisović je naglasio važnost koju Republika Hrvatska i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova pridaje daljnjem razvoju svoje gospodarske diplomacije, čija je zadaća promicati i pružati potporu ovom važnom segmentu bilateralne suradnje. Zamjenik Klisović je ukratko predstavio i napore koje poduzima Vlada RH kako bi se stvorili što je moguće bolji uvjeti za poslovanje stranih investitora u Republici Hrvatskoj.  

Sugovornici su se složili i o potrebi nastavka jačanja suradnje na razini regija i gradova dviju zemalja, kako u području gospodarstva, tako i kulture i znanosti.  

U sklopu konzultacija zmvep Klisović i zamjenik ministra gospodarstva g. Maksjuta potpisali su Ugovor o gospodarskoj suradnji između Vlada RH i Ukrajine, čime su dodatno pojačane i pravne pretpostavke za razvoj suradnje dviju zemalja na ovom važnom području.

 



Priopćenja