Političke konzultacije s Republikom Panamom

  • Slika
  • Slika
Frano Matušić, državni tajnik za političke poslove u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Marta Elida Gordon, zamjenica ministrice vanjskih poslova Republike Paname održali su 21. listopada 2022. godine u Panama Cityju prve bilateralne političke konzultacije.
 
Fokus razgovora bio je na temama značajnim za jačanje bilateralne suradnje, kao što su politička, gospodarska, znanstvena i kulturna suradnja te suradnja u multilateralnim forumima. Razmijenjena su mišljenja o aktualnim geopolitičkim temama, zbivanjima u Latinskoj Americi i Europi.
 
Marta Elida Gordon, zamjenica ministrice vanjskih poslova smatra kako otvoreno gospodarstvo Paname s jednom od najvećih svjetskih slobodnih gospodarskih zona, Panamski kanal i strateški položaj Republike Paname pružaju niz mogućnosti za snaženje bilateralne gospodarske suradnje.

Frano Matušić, državni tajnik za političke poslove naglasio je kako je u interesu Republike Hrvatske i Republike Paname ratificiranje Protokola uz Sporazum o pridruživanju između EU i Srednje Amerike, čija će buduća implementacija dati dodatan zamah bilateralnoj suradnji.
 
Tijekom posjeta, državni tajnik za političke poslove sastao se s veleposlanicom Europske unije u Republici Panami Izabelom Matuzs, kojom prigodom se razgovaralo o dosadašnjem i aktualnom angažmanu EU u državama Srednje Amerike.

Također, prilikom posjeta susreo se s pripadnicima zajednice panamskih Hrvata, koji su istaknuli ovaj posjet kao prvi dužnosnički posjet od osamostaljenja Republike Hrvatske.

Pisane vijesti