Političke konzultacije i radni posjet ravnatelja Uprave za političke poslove Petra Mihatova Republici Koreji

Ravnatelj Uprave za političke poslove Petar Mihatov održao je redovite političke konzultacije sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Republike Koreje zaduženim za političke poslove Yeom Seung-baeom. Zamjenika je upoznao s hrvatskim stajalištima i smjernicama europske politike prema Indo-Pacifiku, s konceptom strateške autonomije EU-a, stanjem transatlantskih odnosa te situacijom u jugoistočnoj Europi. Dogovorena je daljnja politička, gospodarska i sektorska suradnja, kao i ona u okviru međunarodnih organizacija.

U Nacionalnoj skupštini Republike Koreje ravnatelj Mihatov sastao se s predsjednikom Korejsko-hrvatske parlamentarne skupine prijateljstva Kimom Do-eupom, čime je potvrđen kontinuitet intenzivnog političkog dijaloga i u parlamentarnoj dimenziji.

Na sastancima je obostrano zaključena visoka razina podudarnosti u većini stajališta. Od otvaranja Veleposlanstva RH u Seulu 2018. ostvarena je iznimna dinamika bilateralnih odnosa u političkom, gospodarskom i znanstvenom području. Iskazana je potreba održavanja pozitivnog zamaha koji je generiran uspješno održanim Korejsko-hrvatskim poslovnim forumom 4. studenoga 2021. u Zagrebu.

Ravnatelj Mihatov posjetio je Sveučilište Hankuk za strane studije, gdje se susreo s prorektorom, profesorima i studentima hrvatskog jezika, kao i Sveučilište Sungshin, a u EU centru za izvrsnost „Jean Monnet“ na Korejskom sveučilištu održao je predavanje „Uloga EU-a u današnjem svijetu - hrvatska perspektiva“. Ravnatelj je također razmijenio mišljenja o korejskoj vanjskoj politici s prof. Junom Bong-geunom iz Korejske nacionalne diplomatske akademije.

U gradu Seogwipo na otoku Jeju ravnatelj Mihatov posjetio je ugledni think-tank Jeju Peace Institute, gdje se sastao sa stručnjacima iz područja geopolitike i mirovnog procesa na Korejskom poluotoku. U istom gradu su ravnatelj Mihatov i veleposlanik RH Damir Kušen otvorili hrvatski promotivni prostor u sklopu Međunarodnoga konferencijskog centra Jeju, u kojem su predstavljeni proizvodi hrvatske prehrambene industrije.

U razgovorima s predstavnicima privatnog sektora zamijećen je velik interes građana Koreje za putovanjem u Hrvatsku i hrvatskim proizvodima. Korejski turisti proteklih su godina činili najbrojniju skupinu posjetitelja s Dalekog istoka.

 



Ostale vijesti