Otvoren seminar o Konvenciji o kemijskom oružju i upravljanju kemijskom sigurnošću i zaštitom

  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Zagrebu je u utorak, 6. rujna 2022. godine, otvoren seminar o Konvenciji o kemijskom oružju i upravljanju kemijskom sigurnošću i zaštitom za države članice Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) istočnoeuropske skupine.

Ispred Ministarstva vanjskih i europskih poslova na otvorenju je sudjelovao ravnatelj Uprave za multilateralu i globalna pitanja Sebastian Rogač koji je tom prilikom održao pozdravni govor. Istaknuo je kako uporaba kemijskog oružja predstavlja ozbiljnu prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti te kako bi međunarodna zajednica trebala poduzeti odlučne akcije prema osiguravanju potpune primjene Konvencije o kemijskom oružju.

Pored ravnatelja Rogača, pozdravne govore održali su i dekan Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu Mirko Planinić, viši programski dužnosnik OPCW-a Massimo de Rienzo i državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Nataša Mikuš Žigman.

Na seminaru sudjeluju stručnjaci iz istočnoeuropskih zemalja koji se bave temama iz područja kemijske sigurnosti i zaštite protiv kemijskog oružja i drugih opasnih kemijskih supstanci, kao i učinkovitih sustava za kontrolu i nadzor proizvodnje i uništavanja kemijskog oružja te sprječavanja njegove ponovne uporabe. U okviru seminara organiziran je posjet tvornici Petrokemija u Kutini te radionica i vježba o kemijskoj sigurnosti i procjeni rizika te ublažavanju posljedica od kemijskog oružja. Seminar je organiziran uz pomoć Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.



Ostale vijesti