Održane redovite političke konzultacije između izaslanstva Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH i izaslanstva Ministarstva vanjskih poslova Republike Makedonije

U ponedjeljak, 27. ožujka 2006. godine, u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske održane su redovite političke konzultacije između izaslanstva Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske i izaslanstva Ministarstva vanjskih poslova Republike Makedonije, tijekom kojih je ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović primila zamjenika ministrice vanjskih poslova Republike Makedonije Fuada Hasanovića. Tom prigodom je potvrđena visoka razina prijateljskih odnosa dviju zemalja i bliskost strateških ciljeva

U nastavku konzultacija državni tajnik za politička pitanja Hido Biščević istaknuo je primjernu političku i gospodarsku suradnju, a u pogledu približavanja euro-atlantskim integracijama izraženo je obostrano zadovoljstvo dosadašnjim rezultatima poglavito u svjetlu naprednijih faza približavanja dviju zemalja Europskoj uniji.

U svezi približavanja NATO-u, naglašena je dosadašnja suradnja koja se očituje u suradnji na reformama, kroz djelovanje u sklopu Američko-jadranske povelje te zajedničkim sudjelovanjem u mirovnoj misiji u Afganistanu i drugim inicijativama. Izaslanstva su se suglasila u očekivanjima da bi predstojeći NATO summit u Rigi trebao dati jasan signal u pogledu skore perspektive dviju zemalja za punopravno članstvo.

Također, razmatralo se stanje i perspektive u Jugoistočnoj Europi u svjetlu predstojećeg sastanka CEFTA-e u Bukureštu te nadolazećeg hrvatskog predsjedanja Procesom suradnje u jugoistočnoj Europi (South-East European Cooperation Proces – SEECP).



Priopćenja