Održane političke konzultacije sa Saudijskom Arabijom

  • Slika
Ravnatelj Uprave za političke poslove, dr. Petar Mihatov, održao je političke konzultacije s dr. Saudom bin Mohammedom Al-Satijem, zamjenikom ministra vanjskih poslova Kraljevine Saudijske Arabije za političke i gospodarske poslove. Potvrđen je uzlazni trend u bilateralnim odnosima i interes za produbljivanjem sektorske suradnje poput turizma, sporta, prehrambene industrije i drugih područja.
Dovršeno je usuglašavanje Općeg sporazuma o suradnji koji će otvoriti prostor za sektorske sporazume i dodatne konkretne oblike suradnje. 
Zamjenik ministra Al-Sati predstavio je saudijski program Vizija 2030 koji otvara nova područja za suradnju s Europskom unijom i bilateralno s Hrvatskom.
Raspravljena je situacija u Gazi, kao i šira politička dinamika na Bliskom istoku s fokusom na nužnost deeskalacije i početka mirovnih pregovora temeljenih na dvodržavnom rješenju.
 
Ravnatelj Mihatov posjetio je i Zaljevsko vijeće za suradnju gdje je razgovarao s dr. Abdelazizom Aluwaishegom, pomoćnikom glavnog tajnika za političke poslove i pregovore. Sugovornici su razmijenili mišljenja o situaciji na Bliskom istoku, Ukrajini i jugoistocnoj Europi te dogovorili intenzivniju suradnju Hrvatske i Zaljevskog vijeća za suradnju.

Ostale vijesti