Ministar Grlić Radman u službenom posjetu Novom Zelandu

  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman započeo je, 8. prosinca 2023. godine, službeni posjet Novom Zelandu sastankom s potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Novog Zelanda Winstonom Petersom.
 
Ministri su se složili kako su odnosi Hrvatske i Novog Zelanda vrlo dobri i prijateljski, a glavna poveznica je brojna i utjecajna hrvatska zajednica. Naime, Hrvati su jedini doseljenički narod koji je dobio plemensko ime Tarara s obzirom na povezanost s maorskim narodom te činjenicom da je na Novom Zelandu više od 100 tisuća osoba hrvatskog podrijetla. Ministri su razgovarali o geopolitičkim posljedicama ruske agresije na Ukrajinu, situaciji na Bliskom istoku, kao i području jugoistočne Europe. Izražena je, također, potpora Novog Zelanda hrvatskom pristupanju OECD-u. Ministri su razgovarali i o najavi uključivanja Hrvatske u plan pregovora sljedeće godine o Sporazumu o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.
 
Na sastanku su razmatrane teme jačanja trgovinske razmjene, te mogućnosti poticanja suradnje u području turizma, energetike, korištenja luka, IT-a. Sugovornici su istaknuli kako zaključenje Sporazuma o slobodnoj trgovini između EU i Novog Zelanda (FTA) u srpnju 2023. otvara nove mogućnosti za trgovinu i ulaganja, kao posljedice olakšanog pristupa Novog Zelanda europskom tržištu. Ministri su pozdravili suradnju u okviru provedbe Strategije EU za Indopacifik, kao i uključivanje Novog Zelanda u program Horizon Europe.
 
Ministar Grlić Radman prvi je ministar vanjskih poslova u službenom posjetu Novom Zelandu, te prvi ministar u bilateralnom posjetu kolegi Petersu u novoformiranoj Vladi Novog Zelanda.
 
Ministar se sastao i s ministrom trgovine Toddom McClayom s kojim je razgovarao o bilateralnoj trgovini i gospodarskoj suradnji. Ministar Grlić Radman istaknuo je poticanje trgovinske razmjene, naglašavajući prednosti koje obje strane mogu ostvariti kroz jaču ekonomsku povezanost. Razmatrane su konkretne mjere koje bi mogle unaprijediti trgovinske odnose. 
 
Na sastanku s predsjednicom Vrhovnog suda Novog Zelanda Helen Winkelmann, razgovarali su o suradnji na području pravosuđa, kao i značajnoj ulozi brojnih osoba hrvatskog podrijetla koje obnašaju dužnosti u sudstvu Novog Zelanda. 
 
Susreo se, također, s parlamentarnim zastupnicima hrvatskog podrijetla - ministrom mora, ribarstva, regionalnog razvoja i resursa Shaneom Jonesom, te zastupnicama Tanyom Unkovich i Camillom Belich. 
 
Tijekom boravka u Wellingtonu, ministar se susreo i s hrvatskom zajednicom u Hrvatskom klubu Wellington, koji na čelu s Ester Andrijolić aktivno pridonosi očuvanju kulture, kroz učenje hrvatskog jezika i obogaćivanje hrvatske knjižnice. Pritom je ministar najavio otvaranje Veleposlanstva u Wellingtonu, što će osnažiti vezu Hrvatske i Novog Zelanda gdje su Hrvati ostavili neizmjeran trag u svim društvenim područjima. "Čvrsto vjerujem da uspostava hrvatske diplomatske misije na Novom Zelandu ne odražava samo duboke veze i potporu hrvatskoj zajednici, već također naglašava izvrsne bilateralne odnose naših dviju zemalja koje dijele iste vrijednosti i ciljeve demokracije, slobodu, mir i prosperitet", naglasio je ministar.

Priopćenja