Održana svečanost donacije MVEP-a Muzeju za umjetnost i obrt

U srijedu, 4. studenog 2015. u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt održana je svečanost primopredaje donacije Ministarstva vanjskih i europskih poslova muzejskoj Zbirci keramike...

U srijedu, 4. studenog 2015. u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt održana je svečanost primopredaje donacije Ministarstva vanjskih i europskih poslova muzejskoj Zbirci keramike, u vidu portugalskih umjetničkih pločica azulejos.

Donaciju je u ime ministarstva, uz nazočnost ministra kulture Berislava Šipuša i veleposlanika Portugalske Republike Júlia Vilele, ravnatelju Muzeja za umjetnost i obrt Miroslavu Gašparoviću predala pomoćnica ministrice za europske poslove, Maja Bakran Marcich.

Azulejosi iz navedene donacije potječu iz zgrade veleposlanstva bivše Jugoslavije, koja je sukcesijom diplomatsko-konzularne imovine pripala Hrvatskoj. Nakon prodaje navedene zgrade dio panoa s ovim umjetničkim pločicama, izrađenima u zlatnom dobu azulejosa u prvoj polovici 18. stoljeća, zadržan je u novoj zgradi hrvatskog veleposlanstva u Lisabonu, dok je veći dio darovan Muzeju za umjetnost i obrt, čime je dodatno obogaćena Zbirka keramike kao jedna od najstarijih temeljnih muzejskih zbirki koja trenutno broji više od 8000 umjetnina.

 



Priopćenja