Održana prigodna svečanost povodom odlaska monsinjora Giulia Einaudia

U srijedu, 14. kolovoza 2003. u Veleposlanstvu Suverenog viteškog malteškog reda u Zagrebu održana je prigodna svečanost povodom odlaska monsinjora Giulia Einaudia, apostolskog nuncija u Hrvatskoj.

U ime Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske, pomoćnik ministra vanjskih poslova dr. sci. Darko Bekić održao je prigodni govor, u kojem je istaknuo da je monsignor Einaudi došao na dužnost apostolskog nuncija u Hrvatsku 1992. godine, u najtežim trenucima hrvatske suvremene povijesti.

"Nije ga moguće spomenuti, a da se ne uzme u obzir cijelo proteklo desetljeće demokratskog razvoja neovisne i suverene Hrvatske, jer je on bio jedan od glavnih protagonista u tom povijesnom procesu za hrvatski narod i državu. Monsinjor Einaudi uvelike je pridonio u pripremi četiri ugovora potpisana između Svete Stolice i Republike Hrvatske. Ti ugovori više nisu mrtvo slovo na papiru jer oni oživljavaju u svakodnevnoj praksi. Osim toga, želim istaknuti da je djelatnost monsinjora Einaudia bila ključna za treće apostolsko putovanje Pape Ivana Pavla II Hrvatskoj, njegovo stoto putovanje u inozemstvo, prilikom 25. godišnjice njegovog pontifikata, što smatramo posebnom časti i priznanjem za našu zemlju", stoji u govoru dr. sci. Bekića.



Priopćenja