Održana 16. međunarodna konferencija Dubrovnik forum

  • Slika
Šesnaesto izdanje međunarodne konferencije Dubrovnik forum pod naslovom „Navigating the global reshuffle” u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova održano je u petak i subotu, 7. i 8. srpnja 2023. godine, u Dubrovniku.
 
Glavne teme ovogodišnjeg Dubrovnik foruma bile su trajne geopolitičke promjene na međunarodnoj sceni kao posljedica ruske agresije na Ukrajinu. Posebna pažnja posvećena je energetici, opskrbi hranom te stabilnosti i sigurnosti zapadnog Balkana i njegovom europskom putu. Tijekom konferencije, sudionici su raspravljali o stabilnosti i sigurnosti zapadnog Balkana te o izazovima s kojima se ove zemlje suočavaju na putu prema članstvu u Europskoj uniji. S obzirom na regionalnu dinamiku i geopolitičke promjene, osiguravanje sigurnosti na Balkanu postaje sve važnije za stabilnost regije i šire.
Na uvodnom panelu pod nazivom "Navigating the Global Reshuffle" sudjelovali su visoki dužnosnici iz različitih zemalja i organizacija. Među njima su bili predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić, potpredsjednik Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova i međunarodne suradnje Italije Antonio Tajani te visoki predstavnik Europske unije i potpredsjednik Europske komisije Josep Borrell.
 
Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković izjavio je da će Hrvatska pružiti pomoć Ukrajini u razminiravaju i suočavanju s ratnim zločinima, s obzirom na svoje vlastito iskustvo iz Domovinskog rata.
 
Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković naglasio je važnost zaštite demokracije. Istaknuo je potrebu za zaštitom vrijednosti poput mira, slobode, demokracije, vladavine prava i ljudskih prava te je istaknuo važnost objašnjavanja ljudima kako su ta društva izgrađena na tim vrijednostima.
Na konferenciji su se putem video poruke obratili i ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmytro Kuleba te glavni tajnik Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) Mathias Cormann.
Osim navedenih sudionika, konferenciji su prisustvovali i drugi visoki dužnosnici. Među njima su bili povjerenica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, ministri vanjskih poslova Armenije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Bugarske, zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika i posebni izaslanik za zapadni Balkan Gabriel Escobar, posebni predstavnik EU-a za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak te visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt. Na ovogodišnjem Dubrovnik forumu učinjen je globalni iskorak okupljajući predstavnike države diljem svijeta poput Japana, Kine, Indije, Etiopije, Armenije, Egipta.
 
Tijekom Dubrovnik Foruma održana je i panel rasprava u suradnji s Organizacijom za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) pod nazivom "Labour Migration in South East Europe: How to Make the Most of It". Na tom panelu ministar Grlić Radman održao je uvodno izlaganje u kojem je naglasio važnost članstva Republike Hrvatske u OECD-u. Pristupanje u OECD ima značajne prednosti za državu koja želi postati članica. To predstavlja priznanje ekonomskog razvoja i kvalitete institucija te pruža prilike za suradnju, investicije i usklađivanje s međunarodnim standardima.

Priopćenja