Održan studijski posjet albanske delegacije hrvatskim pravosudnim institucijama

Služba za prijenos znanja MVEP-a u suradnji s talijanskom konzultantskom kućom A.R.S. Progetti organizirala je 8. i 9. studenoga 2022. studijski posjet predstavnika albanskih pravosudnih institucija Republici Hrvatskoj. Posjet je realiziran u okviru EU projekta "Technical Assistance to the National Coordinator against Corruption – Sector Reform Contract for the Fight against Corruption ", a u njemu su s albanske strane sudjelovali visokorangirani predstavnici Ministarstva pravosuđa, Visokog sudbenog vijeća, Visokog tužiteljskog vijeća, Vrhovnog suda, Specijalnog tužiteljstva za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala (SPAK), Okružnog suda u Tirani i Posebnog prvostupanjskog suda za korupciju i organizirani kriminal. Cilj posjeta bio je prijenos hrvatskih iskustava u borbi protiv korupcije i uporabi IT sustava i alata na tom području.  

Albanska delegacija posjetila je Hrvatski sabor, Vrhovni sud, Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Ministarstvo pravosuđa i uprave, Općinski građanski sud te Visoki kazneni sud. Hrvatski stručnjaci predstavili su albanskim kolegama moderne IT sustave upravljanja predmetima koji se koriste u hrvatskom pravosuđu kao i njihove mogućnosti generiranja, obrade, prijave i pohrane podataka o korupciji.

Predstavnici albanskih pravosudnih institucija ocijenili su vrlo dragocjenima znanja i iskustva koja su s njima podijelili hrvatski stručnjaci, a koja će im biti od velike koristi u procesu modernizacije albanskog IT sustava u pravosuđu.

Ostale vijesti