Ministar Grlić Radman u službenom posjetu Svetoj Stolici

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman započeo je službeni posjet Svetoj Stolici u srijedu, 9. studenoga 2022. godine, općom audijencijom kod Svetog Oca, pape Franje. Potom se sastao  s tajnikom za odnose s državama pri Državnom tajništvu Svete Stolice, nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom.

Tijekom susreta s nadbiskupom Gallagherom potvrđeni su tradicionalno snažni odnosi Republike Hrvatske i Svete Stolice, koji sežu daleko u povijest te kojima svjedoči i intenzivna dinamika bilateralnih posjeta na visokoj razini. „Uvijek ćemo biti zahvalni Svetoj Stolici na važnoj ulozi u procesu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, kao i na njezinoj velikoj potpori pristupanju Hrvatske Europskoj uniji“, rekao je ministar, izrazivši posebno zadovoljstvo što ima priliku posjetiti Vatikan u godini kada se obilježava 30. godišnjica uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Svete Stolice. MVEP je u povodu ove obljetnice izdalo prigodnu knjižicu, koju će ministar uručiti vatikanskim dužnosnicima.

Na sastanku je bilo riječi o aktualnim vanjskopolitičkim temama, poput rata u Ukrajini, situacije u jugoistočnoj Europi te skorašnjeg ulaska Republike Hrvatske u Schengenski prostor. Obje strane složile su se kako je europska perspektiva potrebna za očuvanje stabilnosti na jugoistoku Europe. Ministar Grlić Radman posebno je naglasio važnost stabilne, funkcionalne i europski orijentirane Bosne i Hercegovine, u kojoj su sva tri konstitutivna naroda jednakopravna i pravedno politički zastupljena, za stabilnost u regiji. Dodao je kako je duhovno vodstvo Svete Stolice potrebnije nego ikada u današnjem svijetu punom izazova.

Ministar je zahvalio nadbiskupu Gallagheru na poticaju oko sklapanja Ugovora o Caritasu Katoličke Crkve u Republici Hrvatskoj, kojeg su u ožujku ove godine potpisali Vlada Republike Hrvatske i Hrvatska biskupska konferencija. „Potpisivanjem ovog sporazuma dodatno će se ojačati i dati čvršći temelj svim humanitarnim i društvenim aktivnostima u Hrvatskoj, imajući na umu važnost kršćanskih vrijednosti i slijedeći načelo solidarnosti“, rekao je.

Crkva i narod u Hrvatskoj neizbrisivo su obilježeni životom blaženoga kardinala Stepinca, stoga se razgovaralo o planovima za obilježavanje dvije važne  obljetnice sljedeće godine, a to su 70. godišnjica od proglašenja Stepinca kardinalom te 25. godišnjica beatifikacije.

Tijekom prvog dana posjeta ministar Grlić Radman posjetio je Vatikansku knjižnicu i Papinski teutonski zavod Santa Maria in Campo Santo. U okviru službenog posjeta, u Bazilici Svetih Apostola u Rimu održana je tradicionalna viteška igra Moreška u izvedbi Hrvatskog glazbenog društva sv. Cecilija Korčula.

Priopćenja