Održan stručni skup povodom obilježavanja 75. obljetnice Svjetske zdravstvene organizacije i Svjetskog dana zdravlja.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova u organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ održan je stručni skup "Stvaranje Svjetske zdravstvene organizacije - javnozdravstvena diplomacija Andrija Štampara", povodom obilježavanja 75. obljetnice Svjetske zdravstvene organizacije i Svjetskog dana zdravlja.
 
Ova obljetnica bila je prilika odati počast velikom hrvatskom vizionaru dr. Andriji Štamparu, koji je ostavio neizbrisiv trag u području javnog zdravstva ne samo u Hrvatskoj, već i u cijelom svijetu. Doktor Andrija Štampar jedan je od idejnih pokretača i utemeljitelja SZO te uspostavljanja suvremenog globalnog javnog zdravstva.
 
Pozdravnim govorom nazočnima su se obratili ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, državna tajnica u Ministarstvu zdravstva Marija Bubaš, dekan Medicinskog fakulteta u Zagrebu Slavko Orešković, te ravnateljica Škole Narodnog zdravlja „Dr. Andrija Štampar“ Mirjana Kujundžić Tiljak.
Održana je i panel rasprava na kojoj su izlagali akademik Zvonko Kusić, pročelnik Katedre za medicinsku sociologiju i ekonomiku zdravstva Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Orešković, Iva Pejnović Franelić iz ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Republici Hrvatskoj, te posebni savjetnik Predsjednika Vlade Republike Hrvatske za društvena pitanja Mate Granić.
 
“Zahvaljujući radu prvog predsjednika Svjetske zdravstvene organizacije, dr. Andrije Štampara, Hrvatska već stotinu godina postavlja standarde i svjetske inicijative u području zdravstva. Dr. Štampar je Svjetsku zdravstvenu organizaciju vidio u vodećoj ulozi, ne samo promicanja zdravlja, već u širem smislu kao promicatelja svjetskog mira i suradnje među državama i narodima”, istaknuo je u svom obraćanju ministar Grlić Radman.
 
Naglasio je potom kako Hrvatska u potpunosti podržava vodeću i središnju ulogu Svjetske zdravstvene organizacije koja predvodi globalne napore u borbi protiv virusa COVID-19, kao i njezinu ulogu u središtu nove globalne zdravstvene arhitekture. Istaknuo je, također, kako u svojim istupima na različitim sastancima i forumima pod okriljem Ujedinjenih naroda, Hrvatska kontinuirano ističe važnost očuvanja središnje uloge Svjetske zdravstvene organizacije u koordiniranju davanja odgovora na globalne zdravstvene izazove.
 
“Hrvatska ostaje predana unaprjeđenju globalne zdravstvene sigurnosti, među ostalim kroz jačanje Svjetske zdravstvene organizacije. Uspješnost globalne zdravstvene diplomacije ključna je za napretke u području osiguravanja boljeg zdravlja, unaprijeđenoj globalnoj solidarnosti te za veći stupanj pravičnosti”, zaključno je kazao ministar.

Priopćenja