Održan seminar o prezentaciji Viznog informacijskog sustava (VIS) Europske unije i implementaciji ovog sustava u zemljama jugoistočne Europe

  • Slika
U organizaciji Njemačkog društva za međunarodnu suradnju (GIZ) i Ministarstva vanjskih poslova Sjeverne Makedonije te u suradnji sa Službom za prijenos znanja MVEP-a u Podgorici je 19. i 20. listopada 2022. održan Regionalni seminar o viznim informacijskim sustavima država članica Europske unije i implementaciji istih u zemljama jugoistočne Europe.

Glavni cilj regionalnog seminara bila je razmjena iskustava, znanja i informacija između država članica EU-a i zemalja jugoistočne Europe u području provedbe zajedničke vizne politike EU-a i viznih postupaka. Seminar je polaznicima omogućio stjecanje znanja i jačanje kapaciteta s krajnjim ciljem usklađivanja sa zajedničkom viznom politikom Unije.
Uz predstavnike ministarstava vanjskih i unutarnjih poslova JIE, predstavnika Republike Slovenije, predstavnike Europske komisije, hrvatsko iskustvo usklađivanja vizne politike sa zajedničkom viznom politikom Unije prezentirao je g. Mario Zeljko, voditelj Službe za vize pri MVEP-u. U okviru prezentacije i rasprave razgovaralo se, između ostalog  o važnosti zajedničke vizne politike u kontekstu aktualnih izazova migracija, jačanju kapaciteta konzularnih djelatnika u otkrivanju lažnih putnih isprava u postupku podnošenja zahtjeva za vizu, liberalizaciji viznog režima za strane državljane pojedinih zemalja i dr. Zajednička vizna politika Unije jedno je od ključnih pitanja u poglavlju 24.

Ostale vijesti