Održan seminar na temu vrijednosnih papira u okviru projekta Regional Fund for South East Europe

  • Slika
U organizaciji Službe za prijenos znanja i Njemačke agencije za međunarodnu suradnju (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit – GIZ), 6. i 7. srpnja 2023. održan je virtualni seminar pod nazivom „Središnji depozitoriji vrijednosnih papira i namira vrijednosnih papira u EU“.

Hrvatsko iskustvo u usklađivanju zakonodavstva u dijelu poglavlja 9 (Financijske usluge) službenicima javne uprave Republike Srbije koji se bave financijskim temama predstavila je gđa Ivana Tomašić iz Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga. Fokus seminara bio je na relevantnom zakonodavstvu EU-a koje se odnosi na Središnji depozitorij vrijednosnih papira (CDS) i sustavu namire vrijednosnih papira. Sudionicima su predstavljene osnovne postavke CSDR regulatornog okvira, pripadajućih regulatornih tehničkih standarda (RTS), provedbenih tehničkih standarda (ITS) te smjernica Europskog nadzornog tijela za vrijednosne papire i tržište kapitala (ESMA) kao i njegova implementacija u nacionalno zakonodavstvo.

U predstojećem razdoblju u planu je dodatna edukacija iz područja poglavlja 9 koja će obraditi temu Investicijskih fondova.

Ostale vijesti