Održan sastanak savjetnika za kulturu i djelatnika zaduženih za promidžbu kulture

U organizaciji Samostalne službe za Hrvate u inozemstvu i kulturu u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, te u suradnji s Ministarstvom kulture i Ministarstvom znanosti obrazovanja i športa, u četvrtak, 2. srpnja 2009. godine, održan je sastanak savjetnika za kulturu i djelatnika zaduženih za promidžbu kulture u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u europskim državama

Savjetnica ministra za Hrvate u inozemstvu i kulturu Mirjana Bohanec Vidović govorila je o važnosti kulture u promidžbi Hrvatske kao srednjoeuropske i mediteranske zemlje. Zahvalila je na suradnji predstavnicima Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, a savjetnicima za kulturu i djelatnicima zaduženima za promidžbu kulture u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u europskim državama poželjela daljnji uspjeh u radu.

Ravnatelj Diplomatske akademije dr. Mladen Andrlić održao je drugo u nizu obraćanja brojnim savjetnicima za kulturu i djelatnicima zaduženima za promidžbu kulture koji su se okupili na današnjem sastanku. Govoreći o glavnim pravcima diplomatskog djelovanja Republike Hrvatske i ulozi kulturnih savjetnika, dr. Andrlić osvrnuo se na važnost kulture u nacionalnom predstavljanju države, kulturu kao nositelja pozitivnih vrijednosti, promidžbu kulture u službi nacionalnih interesa, te sve češće korištenje marketinških strategija i metodologije u javnoj diplomaciji. Također je kao bitne elemente u području rada kulturnih savjetnika naveo vještine i tehnike poput multidisciplinarnosti, prezentacijskih i govorničkih vještina, poznavanja jezika u zemlji primateljici, sposobnosti pismenog „marketinškog“ izražavanja, te je naglasio važnost kontinuiranog obrazovanja.

Ostali sudionici sastanka, djelatnici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti obrazovanja i športa, govorili su o temama vezanima za podršku radu djelatnicima diplomatskih predstavništava Hrvatske u inozemstvu zaduženima za kulturu, bilateralnu obrazovnu i znanstvenoistraživačku suradnju, sustav nastave na hrvatskom jeziku u inozemstvu, lektorat hrvatskog jezika na stranim visokoškolskim ustanovama, kao i ulogu diplomacije u promidžbi kulture.

Tijekom sutrašnjega dana sastanak savjetnika za kulturu i djelatnika zaduženih za promidžbu kulture u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u europskim državama nastavit će se u Ministarstvu kulture.



Priopćenja