Održan sastanak državnih tajnika Matušića i Metelko-Zgombić s predsjednicom Odbora za europske integracije gruzijskog Parlamenta Makom Botchorishvili

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Državni tajnik za političke poslove Frano Matušić i državna tajnica za Europu Andreja Metelko-Zgombić sastali su se 8. lipnja 2022. s predsjednicom Odbora za europske integracije gruzijskog Parlamenta Makom Botchorishvili

Na sastanku su potvrđeni vrlo dobri i prijateljski bilateralni odnosi te istaknuta važnost njihovog daljnjeg jačanja i intenziviranja kontakata na svim razinama.

Sugovornici su razgovarali o aktualnim pitanjima odnosa Gruzije i EU, zahtjevu Gruzije za članstvo u EU, daljnjim koracima u tom pogledu kao i o tijeku provođenja reformi u okviru Sporazuma o pridruživanju. Razmotrene su i mogućnosti prijenosa hrvatskog znanja i iskustva o pristupnim pregovorima i provođenju potrebnih reformi. Ponovljeno je da Hrvatska podržava europske težnje kako Gruzije tako i Ukrajine i Moldove.

Razgovaralo se o regionalnoj sigurnosti i stabilnosti cijelog istočnog susjedstva, važnosti daljnjeg pružanja političke, ekonomske i materijalne pomoći te je ponovljena hrvatska potpora suverenitetu i teritorijalnom integritetu Gruzije, kao i potporu njenim europskim i euroatlantskim integracijama.

Priopćenja