Održan radni sastanak s veleposlanicima i stalnim predstavnicima Republike Hrvatske u državama članicama Europske unije te međunarodnim organizacijama

U ponedjeljak, 4. studenog 2019. godine, u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova održan je radni sastanak s veleposlanicima i stalnim predstavnicima Republike Hrvatske...

U ponedjeljak, 4. studenog 2019. godine, u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova održan je radni sastanak s veleposlanicima i stalnim predstavnicima Republike Hrvatske u državama članicama Europske unije i Europskog gospodarskog prostora te pri međunarodnim organizacijama na temu predstojećih aktivnosti tijekom predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije.

Na svečanome dijelu radnog sastanka hrvatskim diplomatima obratili su se predsjednik Vlade RH Andrej Plenković te  ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. Hrvatski premijer izvijestio je veleposlanike o aktualnim procesima u Europskoj uniji, odnosu snaga među državama članicama te obvezama RH tijekom predsjedanja. Prioriteti našega predsjedanja su  poznati i trebat će ih usklađeno i sustavno predstavljati te promicati.

Ministar Grlić Radman istaknuo je jedinstvenost ove zadaće za RH te zamolio sve djelatnike hrvatske službe vanjskih poslova za spremnost na izvanredne napore i samoprijegor kako bismo odgovorno ostvarili naše predsjedanje.

Svi aspekti i posebnosti šestomjesečnog predsjedanja su u nastavku sastanka prokomentirani, uključujući političku,  gospodarsku, kulturnu i logističku dimenziju planiranih aktivnosti, kao i optimalni vid komunikacije s javnošću i zaštite od hibridnih napada. Državnim tajnicama u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andreji Metelko-Zgombić i Nikolini Brnjac sa suradnicima te stalnoj predstavnici RH u Bruxellesu veleposlanici Ireni Andrassy pridružili su se kao predavači na ovome sastanku i dužnosnici Ministarstva kulture, koje je pripremilo glavni dio nacionalnog kulturnog programa koji će pratiti predsjedanje. 

Održane su i zasebne konzultacije stalnih predstavnika pri međunarodnim organizacijama s nadležnim upravama Ministarstva, a osim vanjsko-političkog aspekta očekivanih obveza za hrvatsku diplomaciju u razdoblju predsjedanja razmotrene su i obveze u okviru trgovinske te razvojne politike.



Priopćenja