Održan ministarski sastanak Komisije UN-a za izgradnju mira pod predsjedanjem ministra Grlića Radmana

  • Slika
Komisija Ujedinjenih naroda za izgradnju mira održala je pod predsjedanjem ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana sastanak na ministarskoj razini u petak, 22. rujna u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Sastanak je pružio priliku ministrima da pod ovogodišnjim predsjedanjem Hrvatske predlože svoju viziju jačanja Komisije s većim fokusom na sprječavanje sukoba i održavanje mira.

Ovo je prvi sastanak Komisije na ministarskoj razini nakon deset godina, a sudjelovalo je više od trideset ministara. Na sastanku je usvojena zajednička izjava u kojoj su ministri istaknuli ulogu Komisije kao poveznice tijela UN-a, kao i svih drugih relevantnih dionika uključujući i snažnije veze s međunarodnim financijskim ustanovama te mobilizaciju financijskih sredstava za izgradnju mira. Uz ministre na sastanku su sudjelovali i visoki dužnosnici Ujedinjenih naroda, Svjetske banke i civilnog društva.

Ministar Grlić Radman je u svom izlaganju na sjednici kazao kako bi sprječavanje sukoba trebala postati univerzalna aktivnost te da bi sve države trebale pripremiti svoje nacionalne strategije za prevenciju sukoba, koje bi se mogle povremeno revidirati, slijedeći dobre prakse dobrovoljnih nacionalnih pregleda ciljeva održivog razvoja i univerzalnih periodičnih pregleda ljudskih prava - čime bi se ojačao utjecaj Komisije na terenu.

Naglasio je potom kako bi trebalo dodatno poticati bavljenje međusektorskim temama, kao što su klimatske promjene, žene, mladi, te umjetna inteligencija. Zaključno je kazao kako je važno razmotriti dodatne uloge Komisije kao što su nadgledanje nadolazećih mirovnih operacija, dobivanje ovlasti donošenja odluka te financiranje aktivnosti izgradnje mira iz redovnog proračuna UN-a.

Na marginama zasjedanja, ministar Grlić Radman sastao se s ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Dinom Konakovićem, Sjeverne Makedonije Bujarom Osmanijem i Slovenije Tanjom Fajon kako bi razgovarali o ubrzavanju implementacije Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše države. Ministri su izrazili žaljenje što se Srbija odlučila ne odazvati sastanku, te su se složili kako će države prisutne na sastanku zajedno usko surađivati kada je riječ o pitanjima sukcesije te se redovito sastajati.

Ministar se sastao i s predsjedavajućim Vijećem sigurnosti UN-a albanskim ministrom
Iglijem Hasanijem, kao i nadolazećim predsjedavajućim brazilskim ministrom Maurom Vieirom. Održao je sastanke, također, sa stalnim promatračem Svete Stolice pri Ujedinjenim narodima Gabrieleom Cacciom, ministricom vanjskih poslova i dijaspore Republike Kosovo Donikom Gërvallom-Schwarz, jordanskim ministrom Aymanom Safadijem, te ministrom Nepala Narayanom Saudom.

Priopćenja