Ministar Grlić Radman na ministarskom sastanku o ženama, miru i sigurnosti, te ponovnoj uspostavi pravde u Ukrajini

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je, u četvrtak 21. rujna 2023. godine, na ministarskom sastanku pod nazivom "Women, Peace, and Security Focal Points Network", na kojem se raspravljalo o pitanjima vezanim uz žene, mir i sigurnost. Naglašeni su ključni koraci za poboljšanje statusa žena u globalnom kontekstu sigurnosti, uključujući promicanje vodstva žena, jačanje njihovih uloga u procesima i osiguranje jednakih prava.

„Hrvatska kontinuirano pridonosi međunarodnim naporima u sprječavanju seksualnog nasilja u sukobima, kažnjavanju počinitelja i pružanju pomoći žrtvama. Dijelimo naša iskustva u otklanjanju posljedica ove vrste zločina počinjenih tijekom agresije na Hrvatsku. Naš Zakon o pravima žrtava seksualnog nasilja iz Domovinskog rata smatra se modelom za takve situacije“, naglasio je ministar Grlić Radman. Istaknuo je potom kako Hrvatska može posvjedočiti iz vlastitog iskustva da žene snose ogroman teret tijekom sukoba, te imaju ključnu ulogu u okončanju ratova, izgradnji mira i upravljanju nakon sukoba.

U izlaganju na ministarskom sastanku na visokoj razini na temu "Održavanje načela Povelje UN-a: ponovna uspostava pravde u Ukrajini“, ministar je naglasio kako u Ukrajini svjedočimo ozbiljnim kršenjima međunarodnog humanitarnog prava i ljudskih prava. "Bol i patnja koju ukrajinski narod proživljava nažalost poznata je i Hrvatskoj, koja je i sama bila žrtva brutalne agresije tijekom 1990-ih. Stoga se Hrvatska snažno zalaže za poštivanje međunarodnog prava i poštivanje njegovih pravila i načela te je itekako svjesna važnosti osiguranja odgovornosti, kako bi oni odgovorni za najteže zločine bili izvedeni pred lice pravde", kazao je ministar.

Ministar Grlić Radman sudjelovao je, također, na ministarskom sastanku Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), gdje je istaknuta važnost očuvanja mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, kao i predanost Hrvatske u ostvarivanju tih ciljeva. Izlagao je potom na pripremnom ministarskom sastanku za Summit budućnosti, gdje su razmijenjena mišljenja o tome kako oživjeti multilateralni sustav za rješavanje novih globalnih rizika i izazova te su predstavljeni konkretni, ambiciozni prijedlozi za njeno jačanje.

Priopćenja