Održan je prvi zajednički sastanak Zastupničke grupe za suradnju sa Hrvatskim saborom i predstavnika najbrojnije hrvatske udruge Zajednice Hrvata u Republici Makedoniji

Razmatrana su brojna pitanja vezana uz status i djelovanje hrvatske manjine u Makedoniji

Sastanku koji je prvi takav skup ikad održan u makedonskom parlamentu, a koji je sazvala i vodila predsjednica Zastupničke grupe Blagodarna Dulić, nazočili su veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Makedoniji Ivan Kujundžić, zastupnici Vasko Šotarov i Panče Damevski, te ravnateljica Prve uprave za bilateralu makedonskog Ministarstva vanjskih poslova Hilda Kolevska.

Razmatrana su brojna pitanja vezana uz status i djelovanje hrvatske manjine u Makedoniji. Posebno je analizirana provedba odredbi Sporazuma o zaštiti hrvatske nacionalne manjine u Republici Makedoniji i makedonske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj. Zaključeno je kako makedonska manjina u Republici Hrvatskoj uživa izuzetnu potporu hrvatskih vlasti, kako na državnoj tako i lokalnoj razini, na čemu je makedonska strana posebno zahvalila. Također je utvrđeno je kako hrvatska manjina u Makedoniji nema problema u ostvarivanju svojih manjinskih prava, a njeni članovi kao lojalni građani svoje druge domovine, aktivno sudjeluju u svim porama društvenog i javnog života.

Predsjednica Zastupničke grupe Dulić i nazočni zastupnici istaknuli su kako će u okviru svojih ovlaštenja pokušali osigurati da se u proračunu za sljedeću godinu iznađu odgovarajuća sredstva za financiranje projekata koje će prezentirati hrvatska zajednica, te su pozvali na kontinuiranu i otvorenu buduću suradnju.

Sastanak, koji je održan uoči predstojeće službenog posjeta Predsjednika Sobranja Trajka Veljanoskog Republici Hrvatskoj ocijenjen je kao značajan korak na jačanju suradnje s hrvatskom nacionalnom manjinom u Makedoniji.



Priopćenja