Obraćanje ministra Grlića Radmana predstavnicima Diplomatskog zbora, akreditiranim u RH

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman obratio se u ponedjeljak, 21. prosinca 2020. godine, predstavnicima Diplomatskog zbora, akreditiranim u Republici Hrvatskoj, uoči obilježavanja Božića i Nove godine...

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman obratio se u ponedjeljak, 21. prosinca 2020. godine, predstavnicima Diplomatskog zbora, akreditiranim u Republici Hrvatskoj, uoči obilježavanja Božića i Nove godine.

Ministar je rekao da je 2020. godina, što se tiče nepredvidljivih izazova, jedinstvena u novijoj povijesti. Naglasio je da se prvo hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije odvijalo dijelom i  u digitalnom formatu, te istaknuo važnost multilateralizma, solidarnosti i fleksibilnosti, dodavši da su jačanje solidarnosti i izgradnja partnerstva u interesu svih zemalja. Tijekom obraćanja ministar je pohvalio i odgovor na razini Europske unije, te posebno istaknuo Fond za oporavak i inicijativu „Tim Europa“ kao izvrsne primjere solidarnosti, multilateralne diplomacije i međunarodne suradnje. Također je spomenuo ostale multilateralne organizacije i agencije, poput Svjetske zdravstvene organizacije, čiji je obol od neprocjenjive važnosti tijekom borbe s virusom COVID19.

Nakon multilateralizma, ministar se osvrnuo na važnost bilateralnih odnosa EU-a s trećim zemljama i naglasio važnost održanih sastanaka na ministarskoj razini tijekom ove godine. Južno susjedstvo EU-a spomenuto je kao područje od važnosti za Hrvatsku, gdje je poseban naglasak stavljen na sigurnost i stabilnost; unaprjeđivanje gospodarske razmjene, borbu protiv terorizma i protuzakonite migracije te zaštitu okoliša.

„Jugoistočna Europa i dalje ostaje u našem fokusu, a Hrvatska i dalje podupire proces proširenja. Takva politika nije samo u interesu zemalja jugoistočne Europe, već je i u interesu čitave Europe“, naglasio je ministar. Istaknuo je potom važnost Bosne i Hercegovine te skrenuo pozornost na nedavno održanu međunarodnu konferenciju povodom 25. obljetnice potpisivanja Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma, u organizaciji MVEP-a i HAZU. Ovom prilikom ministar je izrazio čvrstu potporu euro-atlantskom putu BiH i reformama čiji je cilj postizanje jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda.

Zaključno, ministar Grlić Radman ponovio je nastavak hrvatskih napora za pristupanje schengenskom području i eurozoni, kao i  Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj. 



Priopćenja