Obraćanje ministra Grlića Radmana predsjedništvu Europskog odbora regija

U utorak, 19. svibnja 2020. godine, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman obratio se predsjedništvu Europskog odbora regija...

U utorak, 19. svibnja 2020. godine, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman obratio se predsjedništvu Europskog odbora regija.
 
Naglasivši važnost regionalnih i lokalnih vlasti za građane zemalja Europske unije, ministar je istaknuo suradnju Hrvatske, u svojstvu predsjedateljice Vijećem Europske unije, i Odbora, uključujući oko demografskih izazova unutar EU te izazova lokalne demokracije na Zapadnom Balkanu.
 
Ministar Grlić Radman izvijestio je Odbor o naporima koje je Hrvatska poduzela kako bi prilagodila predsjedanje Vijećem EU  novonastalim uvjetima prouzrokovanih pandemijom COVID19. „Usprkos svim okolnostima, Hrvatska je osigurala pravovremeni dogovor u vezi niza zakonodavnih akata koji se odnose na fleksibilnije korištenje EU sredstava, jednostavniju nabavu i proizvodnju medicinske opreme te na slobodan tok dobara preko granica“, rekao je ministar, te dodao da moramo ojačati solidarnost i jedinstvo unutar EU.
 
Ministar je tijekom obraćanja ukazao na  važnost donošenja Višegodišnjeg financijskog okvira i Fonda za oporavak, čija bi sredstva i mjere trebali dovesti do uspostavljanja otpornijih EU gospodarstava u poslijepandemijskom razdoblju, te pokretanje Konferencije o budućnosti Europe kao okvira za dijalog između država članica, institucija EU i građana.


Priopćenja