Obilježavanje 31. godišnjice pogibije članova promatračke misije Europske zajednice u Podrutama

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske na 31. obljetnici pogibije članova promatračke misije Europske zajednice u Podrutama. U napadu su poginula četiri talijanska i jedan francuski promatrač; pukovnik Enzo Venturini, poručnici Marco Matta, Silvano Natale i Fiorenzo Ramacci te natporučnik Jean Loup Eychenne.

 Sedmog siječnja 1992. godine dva bijela i nenaoružana helikoptera promatračke misije putovali su iz Kapošvara u Mađarskoj prema Zagrebu kada su napadnuti raketama ratnog zrakoplova MiG-21 Jugoslavenske narodne armije. Vještom reakcijom pilota drugog helikoptera, spriječena je još veća tragedija. Svjedoci su potvrdili da je raketa promašila helikopter za manje od jednog metra. 

"A bila je riječ o mirovnoj akciji u promatračke svrhe. Ona je bila dio mnogo širih nastojanja Europske zajednice i država članica, a i niza drugih zemalja, s ciljem da se posreduje i da se uspostavi mir te da se postigne trajno mirovno rješenje i stabilnost na temelju uzajamnog priznavanja novih državnih realiteta", istaknuo je ministar.

Naglasio je potom kako je tada vladalo primirje, uspostavljeno Sarajevskim sporazumom 2. siječnja 1992. godine i obje strane su se obvezale ostati na dosegnutim položajima i obustaviti vojne akcije. "To primirje bilo je preduvjet za početak mirovne operacije UN-a u Hrvatskoj, sukladno planu američkog diplomata Cyrusa Vancea, koji je u to vrijeme bio posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a za bivšu Jugoslaviju", dodao je ministar.

Zaključno, osvrnuo se i na ulogu Europske zajednice u Domovinskom ratu: "Sve ovo rekao sam da bih istaknuo važnost toga trenutka i širu važnost koju je imao tadašnji mirovni angažman Europske zajednice i oni koji su svoje živote riskirali i na nesreću ih i položili za mir i dobrobit drugih ljudi i drugih naroda. Oni kojima su ovdje barbarskim napadom jugoslavenskoga ratnog zrakoplovstva prekinute životne niti ugradili su se u slobodu i mir Hrvatske, a time i u viziju ujedinjene Europe. Otada do danas prošlo je više od tri desetljeća, u kojima su se u Europi dogodili krupni koraci u smjeru jačanja međusobnog razumijevanja, uzajamnosti, solidarnosti, suradnje i općeg napretka. Jedan od posljednjih krupnih koraka, a za Hrvatsku još krupniji nego za ostale, jest i njezin ulazak u europodručje i u Schengenski prostor s prvim siječnjem ove godine. Tim korakom zaokružena je integracija naše države u Europsku uniju".

Priopćenja