Hrvati u Zambiji izjasnili se da nisu krivi, ročište odgođeno

  • Slika
"Osmero Hrvata koji su pritvoreni zbog sumnje na trgovinu ljudima danas su pred sudom u Zambiji izjasnili da nisu krivi, ali je ročište odgođeno za četvrtak", rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

"Saznali smo da je ročište odgođeno za četvrtak. Počelo je s malim zakašnjenjem uz povremene stanke zbog tehničkih razloga. Svi optuženi trebali su sudjelovati u raspravi jezikom koji razumiju tako da je to malo rastegnulo raspravu", rekao je ministar Grlić Radman novinarima.

Ministar je rekao da im je pročitana optužnica. "Odgovorili su da se ne osjećaju krivima. Njihov branitelj je tražio njihovo puštanje uz jamčevinu, da se brane sa slobode tako da čekamo taj četvrtak koji će donijeti novosti", dodao je.

Ministar je rekao da su hrvatski državljani optuženi za trgovanje djece u pokušaju, što treba dokazati.

"MVEP želi da ih zambijske vlasti tretiraju u pritvoru čovječno, da se prema njima postupa humano, da im se osiguraju hrana i lijekovi i sve što je nužno, svi uvjeti koji su temeljem konvencija priznati. To je naša briga, ali mi ne možemo ulaziti u meritum", kazao je ministar i istaknuo da MVEP nije sudjelovao ni u jednom postupku posvajanja kongoanske djece.

Odlikovanje Putina odličjem Republike Srpske nije naišlo na oduševljenje, već na osudu

Odlikovanje ruskog predsjednika Vladimira Putina odličjem Republike Srpske "nije naišlo na oduševljenje, već na osudu", rekao je ministar i dodao da potez Milorada Dodika vidi kao politiziranje.

„Uvijek ističemo kako je Hrvatska na pravoj strani povijesti i demokracije. Prema tome, to je odgovor“, kazao je ministar Grlić Radman.

Dodao je da taj potez sigurno nije naišao na oduševljenje nego na osudu, u trenutku kad Putina osuđuje cijeli demokratski svijet zbog invazije na Ukrajinu.

No ministar smatra da Dodikovi postupci ne ugrožavaju mir i stabilnost ovog prostora.

„Ne znamo zašto to gospodin Dodik radi, on često puta koristi taj rječnik, vokabular - prijeti, ali to nije ugroza miru", rekao je ministar, dodavši da EU i NATO imaju instrumente da se odupru bilo kakvoj ugrozi.

Istaknuo je da su se Zapadni Balkan i zemlje jugoistoka Europe opredijelile za europsku perspektivu.

„Možda je to politiziranje nekakva njemu svojstvena zabava, kako bi se svijet mogao danima baviti onim što je rekao i analizirati njegove riječi“, zaključio je ministar.

Izvor: Hina/MVEP

Priopćenja