Obilježavamo Međunarodni dan ljudskih prava

Na današnji je dan, 10. prosinca 1948. godine Opća skupština Ujedinjenih naroda usvojila Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima...

Na današnji je dan, 10. prosinca 1948. godine Opća skupština Ujedinjenih naroda usvojila Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima. Ova deklaracija, čija načela i danas vrijede, govori nam kako su sva ljudska bića rođena slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima.

Danas, kada smo suočeni s kršenjima ljudskih prava u različitim dijelovima svijeta, potrebno je i nadalje ustrajno i angažirano raditi na ostvarivanju slobode i jednakosti, na zaštiti i promicanju ljudskih prava. Nasilje u oružanim sukobima, nejednakost pred zakonom, onemogućavanje slobode govora, nekažnjavanje počinitelja zločina, nasilje nad ženama i djevojčicama, patnja djece u oružanim sukobima, govor mržnje, trgovanje ljudima, mučenja i ponižavajući postupci te prisilni nestanci, samo su neke od pojava s kojima se i danas svakodnevno suočavamo. 

Zaštita i promicanje ljudskih prava ključne su sastavnice hrvatske vanjske politike kojom težimo pridonijeti međunarodnom miru, sigurnosti i napretku. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u svom će djelovanju i nadalje, u bilateralnim odnosima i multilateralnim forumima, upozoravati na kršenja ljudskih prava te redovito sudjelovati u međunarodnim aktivnostima koje mogu pridonijeti ostvarivanju Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima. Zato na današnji dan – Međunarodni dan ljudskih prava, posebice ističemo univerzalnost ljudskih prava, značenje građanskih i političkih prava te ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava i poruku kako kršenja ljudskih prava treba spriječiti i omogućiti svim ljudima jednakost, dostojanstvo i slobodu.

Kao članica Europske unije, Ujedinjenih naroda i međunarodnih organizacija, Republika Hrvatska nastavit će sudjelovati u aktivnostima usmjerenim zaštiti ranjivih skupina, spriječavanju kršenja ljudskih prava  i njihovom stalnom promicanju u međunarodnim odnosima, u svim dijelovima svijeta  i u Republici Hrvatskoj.



Priopćenja