Nastupni posjeti slovačkog veleposlanika i veleposlanice Katara

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić primila je u nastupne posjete novog veleposlanika Slovačke Republike Juraja Priputena te veleposlanicu Države Katar Mozu Nasser Al-Thani...

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić primila je u nastupne posjete novog veleposlanika Slovačke Republike Juraja Priputena te veleposlanicu Države Katar Mozu Nasser Al-Thani.

Slovački veleposlanik izrazio je iznimno zadovoljstvo odnosom prema slovačkoj nacionalnoj manjini, kao i ukupnim bilateralnim odnosima Slovačke i Hrvatske, „sretni smo što u Hrvatskoj imamo partnera unutar EU“, istaknuo je. Također je najavio kako će raditi na jačanju gospodarske dimenzije odnosa, pri čemu planira i uključivanje počasnih konzula, a istaknuo je kako se odličnom pokazalo otvaranje konzulata u Osijeku i Splitu, pogotovo zbog velikog broja slovačkih turista. Kada je riječ o sustavu gospodarske diplomacije, veleposlanik Priputen je rekao kako je Slovačka uvela novi model 2011. g. te da još uvijek rade na njegovom jačanju i poboljšanju. Razgovarali su također i o pripremama za ulazak u Schengenski prostor pri čemu je veleposlanik naglasio kako je Slovačka, kao i do sada, spremna prenositi svoja iskustva, s obzirom da se nalazi na vanjskoj granici EU.

Veleposlanica Moza Nasser Al-Thani prva je rezidentna veleposlanica Države Katar u Hrvatskoj. Do sada je Katar nerezidentno pokrivao Hrvatsku iz Berlina.

Ministrica Pusić i veleposlanica složile su se kako Hrvatska i Katar imaju dobre bilateralne odnose čemu je potvrda prošlogodišnji posjet hrvatskog izaslanstva Kataru, kao i skori posjet gospodarskog katarskog izaslanstva Hrvatskoj. Naše dvije zemlje imaju interes za suradnju na razvojnim i humanitarnim projektima u postkonfliktnim zemljama, kazala je ministrica Pusić te istaknula kako je Hrvatska u Afganistanu realizirala nekoliko projekata, od kojih je posljednji izgradnja bolnice za obuku primalja, te kako postoji mogućnost nastavka rada i suradnje s katarskom stranom na takvim projektima.



Priopćenja