Napad izgrednika na zgradu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu

Zgrada Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu bila je u večernjim satima 15. lipnja poprište izgreda i napada izgrednika. Naime, oko dvije tisuće osoba okupilo se ispred zgrade Veleposlanstva izvikujući pogrdne parole i nasrćući na zgradu Veleposlanstva. Razbijena su sva prozorska stakla na prednjoj i stražnjoj strani Veleposlanstva, a uništena su i rasvjetna tijela. Vrhunac ovoga nemilog incidenta dogodio se kada su se neke od osoba koje su razbijale stakla popele na balkon Veleposlanstva skinule zastavu Republike Hrvatske, uklonile jarbol za zastavu i na isto mjesto postavile zastavu Srbije i Crne Gore.

Uz to, nadležna tijela Srbije i Crne Gore nisu pravodobno i u potrebnoj mjeri reagirala i zaštitila diplomatski objekt što je dužnost svake države primateljice. Začuđuje i neadekvatna sigurnosna procjene o riziku nakon vaterpolo utakmice i potrebe da se preventivno zaštiti diplomatski objekt.

Zbog svega toga je u Ministarstvo vanjskih poslova odmah pozvan veleposlanik Srbije i Crne Gore Milan Simurdić kojemu je uručena oštra prosvjedna nota uz zahtjev da se o nemilim događajima dadu točne informacije, provede istraga i nadoknadi šteta. Ministarstvo je izrazilo i čuđenje zbog neadekvatne sigurnosne procjene o riziku nakon vaterpolo utakmice, a i u svijetlu nedavnih uhićenja osoba zbog počinjenih ratnih zločina u Republici Hrvatskoj te potrebe da se preventivno zaštiti objekt Veleposlanstva Republike Hrvatske.

Također mu je ukazano da ovakav težak incident nikako nije primjeren razini dosegnutih međusobnih odnosa i da pokazuje da u Srbiji i Crnoj Gori još uvijek nasilno djeluju oni koji ne žele potpunu normalizaciju međusobnih odnosa.



Priopćenja