Najavljeni službeni posjet ministra vanjskih poslova Republike

Najavljeni službeni posjet ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske Tonina Picule Crnoj Gori 16. i 17. lipnja ove godine odgođen je uz obostranu suglasnost, a na prijedlog Republike Hrvatske, zbog sinoćnjeg napada na Veleposlanstvo RH u Beogradu.

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore u svom danas objavljenom priopćenju "najoštrije osuđuje huligansko ponašanje ispred Veleposlanstva RH u Beogradu", prilikom kojeg je oštećena zgrada Veleposlanstva te su oskrnavljeni grb i zastava Republike Hrvatske.

Napad na Veleposlanstvo i oskrnavljenje državnih simbola Republike Hrvatske, nastavlja se u priopćenju crnogorske strane, predstavlja grubo kršenje obaveza koje zemlja domaćin ima prema odredbama Bečke konvencije o diplomatskim odnosima.

"Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore izražava svoje duboko žaljenje zbog ovakvog razvoja događaja i zahtijeva od nadležnih organa Republike Srbije da utvrdi odgovornost onih koji su bili dužni to preduhitriti i spriječiti ovakav razvoj, kao i da otkriju inspiratore i počinitelje te ih privedu pravdi", kaže se u priopćenju.

Novi datum posjeta ministra Picule Crnoj Gori bit će naknadno dogovoren između ministarstava vanjskih poslova Republike Hrvatske i Crne Gore.



Priopćenja