Na marginama 4. Foruma civilnoga društva zapadnoga Balkana, ministrica Pusić odgovorila na aktualna pitanja

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova, Vesna Pusić, sudjelovala je na otvaranju 4. Foruma civilnoga društva zapadnoga Balkana, zajedno s povjerenikom za proširenje Štefanom Füleom

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova, Vesna Pusić, sudjelovala je na otvaranju 4. Foruma civilnoga društva zapadnoga Balkana, zajedno s povjerenikom za proširenje Štefanom Füleom, s kojim se i sinoć susrela na radnoj večeri. Europski povjerenik Füle na Forumu je govorio o regiji i procesu pridruživanja s Europskom unijom. Novinare je zanimalo kako europski povjerenik gleda na situaciju u regiji nakon haške presude, a ministrica je istaknula kako svi europski partneri pažljivo prate situaciju. “Naš je stav da bi bilo kakva presuda u Haagu utjecala na odnose u regiji, no na nama u regiji je da vodimo prema smirivanju politički osjetljive situacije i prema definiranju daljnje suradnje, što i činimo.“- rekla je ovom prilikom ministrica.

Odgovarajući na novinarska pitanja nakon prvog dijela foruma, ministrica Pusić novinare je podsjetila i na činjenicu da Hrvatska, prema izvještaju Komisije o monitoringu, ima deset definiranih točaka, od čega se očekuje rješavanje njih još šest-sedam do konca godine, dok bi sve ostale trebale biti dovršene do 31. siječnja, osim izgradnje prijelaza kod Neuma. Ti prijelazi, najavila je ministrica, bit će završeni 1. travnja. Kako je naglasila, Komisija u drugoj polovici trećeg mjeseca planira prirediti završno monitoring izvješće, temeljem kojeg će neke zemlje dovršiti proces ratifikacije.

Na upit novinara vezano za izjavu predsjednika Vlade Srbije Ivice Dačića, koji je odnose s Hrvatskom opisao kao “hladni mir“, ministrica je istaknula kako se zauzima za nastavak suradnje sa Srbijom i smirivanje napetosti nakon oslobađajuće presude. "Mi surađujemo u nizu stvari koje možda u ovome trenutku nisu politički tako vidljive i osjetljive, ali su važne za dvije susjedne zemlje", rekla je ministrica Pusić na marginama Foruma. Naglasila je i kako nas povijest uči da je izuzetno važno između dviju susjednih zemalja zadržati komunikaciju i kontakte, odnosno surađivati na onim temama na kojima je to moguće te voditi politički proces, a ne ga prepustiti stihiji.

Vezano pak za ovih dana aktualnu raspravu o porezu na nekretnine, ministrica je izjavila kako je o ovoj temi razgovarala s premijerom i prije same javne rasprave. “Moje stajalište, kao i stajalište stranke, jest da je to porez koji je štetan za investicijsku klimu u Hrvatskoj i, u uvjetima u kojima nam je važno stvarati pozitivnu investicijsku klimu, on ima obrnuti efekt“, zaključila je potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.



Priopćenja