Na GAC-u o pregovorima s Turskom, priprema Europskog vijeća i migracijama

Na sastanku Vijeća za opće poslove u Luksemburgu 22. listopada 2013., ministri su donijeli odluku o otvaranju poglavlja 22. Pregovora s Turskom...

Na sastanku Vijeća za opće poslove u Luksemburgu 22. listopada 2013., ministri su donijeli odluku o otvaranju poglavlja 22. Pregovora s Turskom. „Nije svaki dan da države članice otvaraju poglavlje pregovora s Turskom. Kako se sjećamo, Turska je počela pregovore u istoj noći kad i Hrvatska, 3./4.10.2005. Mi smo već postali članica, a Turska nije otvorila ni trećinu poglavlja. Danas su sve države članice dale pristanak na otvaranje poglavlja 22. Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata, a to znači da Komisija priprema početak pregovora “, pojasnila je ministrica Pusić nakon sastanka.

Ministrica je komentirala i ostale teme GAC-a, među njima posebno one iz nacrta zaključaka Europskog vijeća: digitalnu agendu, jačanje zajedničkog tržišta, jačanje malog i srednjeg poduzetništva, zapošljavanje mladih i migracijsku politiku.

„Digitalna agenda odnosi se na stvaranje jedinstvenog digitalnog tržišta u EU, na čemu naročito inzistiraju skandinavske države, ali i Francuska i neke druge države članice. To povlači problem koji se tiče i nas, a podrazumijeva ulaganje u infrastrukturu, npr. širokopojasnog interneta i svega onoga što bi trebalo da bi digitalno tržište imalo smisla. Hrvatska se zalaže za investiranje i izjednačavanje ove infrastrukture na razini EU“.

Zaključci Europskog vijeća odnose se i na jačanje zajedničkog tržišta i pravila kojima se reguliraju Europska monetarna unija i Europska bankarska unija. „S obzirom da je 90% (i više) banaka u Hrvatskoj u vlasništvu banaka koje funkcioniraju na tom tržištu, mi s tim nemamo većih poteškoća. Za nas je bitno da se odlučivanje ne ograniči samo na države članice monetarne unije, naročito u onim pitanjima koje se odnose na sve DČ EU“, kazala je ministrica. Kao jednu za Hrvatsku zanimljivu temu istaknula je financiranje, odnosno stvaranje uvjeta u kojima kapital postaje lakše dostupan malim i srednjim poduzećima. „Bilo je više modela osiguravanja tih sredstava, koji su za RH prihvatljivi, u onoj mjeri u kojoj su orijentirani konkretno na mala i srednja poduzeća, a ne na financijske institucije koje bi distribuirale ta sredstva. Zalažemo se za direktnu pomoć malim i srednjim poduzećima jer te tvrtke igraju ogromnu ulogu u stvaranju radnih mjesta i gospodarskoj oporavka, a imaju i potencijalnu ulogu u zapošljavanju mladih“. Zapošljavanje mladih bila je zasebna tema na agendi, a riječi je bilo o načinima na koje najefikasnije upotrijebiti različite forme financiranja iz EU da se smanji nezaposlenost mladih.

Ministrica se osvrnula i na temu migracija, u svjetlu tragedija na Mediteranu, pogibijom emigranata blizu talijanskog otoka Lampedusa. Istaknula je kako se države članice u teškim financijskim okolnostima boje imigracije, a najugroženije članice (Italija i države koje izlaze na Mediteran) istovremeno pozivaju na solidarnost. Stoga je kompromisno poziv ministara na solidarnost na sastanku Vijeća kombiniran uz strogoću u kontroliranju voda Mediterana kako brodovi s izbjeglicama ne bi došli do obala EU. Hrvatska je pri tom inzistirala da se neka od financijskih sredstava, onih namijenjenim razvoju i humanitarnim projektima, upotrijebe za prihvatne centre u zemljama Sjeverne Afrike.

Izjava ministrice Pusić nakon GAC-a

 

 

 

 



Priopćenja