Na današnji dan obilježava se 27. godišnjica od primitka Republike Hrvatske u članstvo Ujedinjenih naroda

Na današnji dan, 1992. godine, Republika Hrvatska primljena je u članstvo Ujedinjenih naroda, što predstavlja jedan od ključnih vanjskopolitičkih uspjeha naše države...

Na današnji dan, 1992. godine, Republika Hrvatska primljena je u članstvo Ujedinjenih naroda, što predstavlja jedan od ključnih vanjskopolitičkih uspjeha naše države i svojevrsno završno poglavlje u borbi za međunarodno priznanje i afirmaciju početkom devedesetih godina prošlog stoljeća. Ulazak u članstvo Ujedinjenih naroda bio je preduvjet za realizaciju ostalih vanjskopolitičkih ciljeva i nastojanja, što je Hrvatskoj, kao mladoj demokraciji, bilo od iznimne važnosti.

Tijekom članstva u Ujedinjenim narodima, Hrvatska se afirmirala od države koja je na svom području primala pripadnike međunarodnih vojnih postrojbi u okviru UN-ovih mirovnih misija, do države koja svoje vojne i civilne stručnjake kontinuirano šalje u mirovne misije širom svijeta. Također, od primatelja strane razvojne pomoći, Hrvatska je postala država donator, koja svojim znanjem i iskustvom pomaže druge države, a aktivna je članica i u svim tijelima ove organizacije, gdje sudjeluje u brojnim inicijativama i reformskim procesima.

Hrvatska je ove godine, u  završnoj godini svog mandata, postala jedna od potpredsjednica Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda, a kako bi nastavila s aktivnim angažmanom, Hrvatska je za buduće razdoblje istaknula kandidature za ponovno članstvo u Vijeću sigurnosti, Gospodarskom i socijalnom vijeću te Komisiji za izgradnju mira.



Priopćenja