Na dan kada je stupila na snagu Povelja Ujedinjenih naroda, 24. listopada, obilježava se Dan Ujedinjenih naroda

Republika Hrvatska članica je Ujedinjenih naroda od 1992. godine te u radu Ujedinjenih naroda sudjeluje putem svojih stalnih predstavništva u New Yorku, Beču i Ženevi, kao i pri UNESCO-u u Parizu

Republika Hrvatska članica je Ujedinjenih naroda od 1992. godine te u radu Ujedinjenih naroda sudjeluje putem svojih stalnih predstavništva u New Yorku, Beču i Ženevi, kao i pri UNESCO-u u Parizu. Tijekom svog članstva u Ujedinjenim narodima Hrvatska je prošla put od države na čijem se teritoriju odvijala najveća UN mirovna misija, do države koja danas sudjeluje u trinaest UN-ovih mirovnih operacija na četiri kontinenta; od države koja je bila primateljica pomoći, do države koja pruža razvojnu pomoć potrebitim državama.

Hrvatska je, putem brojnih aktivnosti, postupno jačala svoju prisutnost te gradila prepoznatljivost unutar UN sustava. U tom smislu, treba izdvojiti da je Hrvatska bila članica Gospodarskog i socijalnog vijeća (ECOSOC-a), Komisije za izgradnju mira, te, da je od 2008. godine, nestalna članica Vijeća sigurnosti.

Kao nestalna članica Vijeća sigurnosti, Hrvatska nastavlja djelovati kao odgovoran partner, posvećen zajedničkom naporu održanja i izgradnje mira kroz promociju ljudskih prava i demokracije, borbu za iskorjenjivanje siromaštva i nepravde, te promicanje djelotvornog multilateralizma.

Hrvatska se, također, unutar UN sustava ističe aktivnostima na području gospodarskih i socijalnih pitanja, te posebno kao davateljica vojnih postrojbi za mirovne misije UN-a.



Priopćenja