MVPEI organiziralo je seminar za glasnogovornike i državne službenike koji se bave odnosima s javnošću iz zemalja jugoistočne Europe članica Američko-jadranske povelje.

Na seminaru, koji je organiziran povodom aktualnog hrvatskog predsjedavanja Američko-jadranskom poveljom, sudjelovali su predstavnici ministarstava vanjskih poslova te ministarstava obrane iz Hrvatske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore te Makedonije

Na seminaru, koji je organiziran povodom aktualnog hrvatskog predsjedavanja Američko-jadranskom poveljom, sudjelovali su predstavnici ministarstava vanjskih poslova te ministarstava obrane iz Hrvatske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore te Makedonije.

Seminar je otvorio ravnatelj Uprave za multilateralne poslove Mario Nobilo, a uvodnom dijelu bio je nazočan i državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković.

Kao predavači na seminaru sudjelovali su jedan od vodećih stručnjaka NATO-a za javnu diplomaciju i zamjenik pomoćnika glavnog tajnika NATO-a Michael Stopford, te direktor Regionalnog programa za Europu pri Međunarodnom republikanskom institutu Patrick Egan.

Uz održana predavanja o javnoj dimenziji hrvatskog sudjelovanja u mirovnim operacijama, nazočnima su prezentirani i rezultati istraživanja javnog mišljenja hrvatskih građana o NATO-u koje je za potrebe Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija provedeno povodom prve godišnjice hrvatskog članstva u Savezu. Rezultati ovog istraživanja pokazali su kako se 64,6% hrvatskih građana osjećaju sigurnije kao državljani zemlje članice NATO-a, a 62,6% slaže se kako NATO i njegovo primanje novih članica važni su za sigurnost i stabilnost regije Jugoistočne Europe. Nadalje 54,1% ispitanika smatra kako sudjelovanje Republike Hrvatske u misijama NATO-a pod mandatom UN-a doprinosi jačanju njene sigurnosti i međunarodnog položaja, a 68,3% osobno podržava pomoć međunarodne zajednice, u okviru misije ISAF, narodu Afganistana da izgradi sigurniju i stabilniju zemlju.

Na seminaru će također biti održane nacionalne prezentacije aktivnosti u području odnosa s javnošću i javne diplomacije, a koje su vezane uz NATO.



Priopćenja