Mvp Tonino Picula primio je u oproštajni posjet predstavnika UNHCR-a u Hrvatskoj Oluseyi Bajulaiya

Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Tonino Picula primio je 3. studenog 2003. u Ministarstvu vanjskih poslova u oproštajni posjet predstavnika UNHCR-a u Hrvatskoj Oluseyi Bajulaiya, koji odlazi na mjesto zamjenika direktora za Europu u sjedište UNHCR-a u Ženevi. U pratnji predstavnika UNHCR-a Bajulaiya bio je njegov dosadašnji zamjenik Hans Lunshof koji će do imenovanja novog predstavnika UNHCR-a u Hrvatskoj biti privremeni vršitelj dužnosti.

Predstavnik UNHCR-a Bajulaiye je istaknuo kako je u posljednjih 18 mjeseci, za vrijeme trajanja njegovog mandata u Hrvatskoj, učinjen bitan pomak u osiguravanju uvjeta za povratak prognanika i izbjeglica, te je pohvalio napore koje je u realizaciji ove izuzetno teške zadaće poduzela hrvatska vlada. U razgovoru s ministrom Piculom izražena je obostrana želja da se prepreke za povratak, koje još postoje na određenim lokalnim razinama, otklone u skoroj budućnosti.

Ministar Picula zahvalio je na ukupnom doprinosu UNHCR-a na ovom području. Istaknuo je opredjeljenje sadašnje Vlade RH koja ljudska prava, posebice manjinska, smatra jednim od prioriteta za normalno funkcioniranje države, a također je ukazao i na jasan smjer daljnjeg djelovanja Hrvatske na vanjskopolitičkom planu kojeg određuje reguliranje odnosa sa susjedima i približavanje euro-atlanskim integracijama, te na unutarnjem planu završetak procesa povratka prognanih i izbjeglih kao i reguliranje povrata njihove imovine i stambenog zbrinjavanja.



Priopćenja