Mvp Tonino Picula primio je predsjednika regije Furlanija-Julijska Krajina Riccarda Illyja

Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Tonino Picula primio je 4. studenoga o.g. u MVP RH predsjednika regije Furlanija-Julijska Krajina Riccarda Illyja, koji se istoga dana susreo i s predsjednikom RH Stjepanom Mesićem.

Budući da je ovo bio prvi Illyjev službeni posjet RH nakon što je izabran za predsjednika regije u lipnju o.g. tijekom razgovora naglašena je obostrana želja za nastavkom suradnje i promicanjem što boljih odnosa između RH i Furlanije-Julijske Krajine. Ministar Picula naglasio je da u kontekstu ubrzavanja i olakšavanja ulaska RH u EU hrvatska Vlada podržava sve oblike regionalne suradnje, uključujući i suradnju u okviru euroregije za koju se zalaže Illy, ali očekuje i konkretne rezultate od takve suradnje.

Ministar je također ukazao i na probleme oko realizacije programa obnove hrvatskog Podunavlja u kojemu sudjeluje regija Furlanija-Julijska Krajina, a razgovaralo se i o talijanskoj manjini u RH, kao i hrvatskoj zajednici u Trstu. Dvije su se strane također složile da je potrebno nastaviti razgovore o zaštiti Jadrana kao i o zajedničkim mjerama suradnje na Jadranu.



Priopćenja