Mvp Tonino Picula je razgovarao s ministricom za Europsku uniju u MVP Francuske

Ministar vanjskih poslova Tonino Picula danas je, na marginama 112. Zasjedanja Odbora ministara Vijeća Europe, razgovarao s ministricom za Europsku uniju u MVP Francuske, gospođom Noelle Lenoir.

Ministrica je izjavila kako Francuska podržava kandidaturu Republike Hrvatske za ulazak u Europsku Uniju i želi intenzivirati bilateralne kontakte, kako bi pružila dodatnu pomoć RH u eurointegracijskim procesima.

Kao najteže područje reformskih aktivnosti spomenula je pravosuđe gdje osim same reforme treba postići i poštivanje «duha pravosudnosti». Posebno se zanimala za hrvatske rezultate u povratku izbjeglica. Francuska smatra RH stupom stabilnosti u regiji, što je još uvijek i jedan od najvećih izazova za EU, te je naglasila potrebu što intenzivnijeg angažiranja RH u Jugoistočnoj Europi. Zanimala se također za utjecaj crkve u političkom životu zemlje.

Ministar vanjskih poslova Tonino Picula je istakao da je gospodarska situacija u RH sve stabilnija i da se postotak nezaposlenih stalno smanjuje. RH je također iznimno zainteresirana za stabilnost regije. Odgovornost za ostvarivanje integracijskih procesa leži prvenstveno na vladi svake države, čime se naglašava individualni pristup i načelo da svatko treba biti ocjenjivan prema svojim rezultatima. Hrvatska će i u buduće nastaviti, u skladu sa svojim mogućnostima, pomagati susjedima da što prije usvoje europske standarde i ostvare svoje europske ambicije. Crkva je u svakodnevnom životu RH prisutna, no njezini interesi, kao što je približavanje Republike Hrvatske Europskoj Uniji, potpuno su komplementarni vanjsko političkim prioritetima Vlade RH.



Priopćenja