MVP RH u ime Vlade RH izražava krajnju zabrinutost obnovom etničkog nasilja na Kosovu

U vrijeme pojačanog nasilja, terorizma i prijetnji miru i stabilnosti međunarodnih odnosa, osobito u Europi u posljednje vrijeme, svako novo izbijanje nasilja i ekstremizma izaziva posebnu uznemirenost te poziva na hitno i odlučno djelovanje međunarodne zajednice. U tom kontekstu Republika Hrvatska dijeli zabrinutost Europske unije iskazanu u izjavama Visokog predstavnika za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Europske unije Javiera Solane i predsjedavajućeg Vijeća ministara Europske unije Briana Cowena, te se pridružuje pozivima za smirivanje situacije i nastavak političkog dijaloga.

Republika Hrvatska čvrsto vjeruje u potrebu hitne obnove političkog dijaloga na Kosovu u skladu s relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i mandatom UNMIK-a. U interesu očuvanja dostignute stabilnosti i mira u široj regiji, Republika Hrvatska vjeruje u potrebu hitnih pojačanih napora međunarodne zajednice radi uvođenja reda i mira, stvaranja uvjeta za političko rješenje krize i pravodobnog otklanjanja eventualnih negativnih posljedica stanja i razvoja na Kosovu po mir i stabilnost u neposrednom susjedstvu.

Republika Hrvatska smatra da ubrzana konsolidacija i demokratska stabilizacija odnosa u Srbiji i Crnoj Gori, nastavak europskih reformskih procesa u Makedoniji, te očuvanje stabilnosti i unutarnja politička dogradnja sustava u Bosni i Hercegovini također predstavljaju potreban širi okvir za mir u ovom dijelu Europe u predstojećem razdoblju.

Jugoistočna Europa se nalazi pred ozbiljnim raskrižjem – šanse za povijesni proboj k europskim standardima i euroatlantskim integracijama sučeljavaju se s neriješenim nacionalnim, političkim i drugim pitanjima. Republika Hrvatska čvrsto vjeruje da odgovore i rješenja za ta pitanja treba tražiti isključivo mirnim putem i u duhu nove europske ideje, potvrđene i Deklaracijom summita Europske unije u Solunu 2003. godine.

Kao dio međunarodne zajednice Republika Hrvatska je spremna na svom ubrzanom putu u europske i euroatlantske integracije dati puni doprinos stabilizaciji i uspostavi trajnog mira u ovom dijelu Europe.



Priopćenja