MVP RH Tonino Picula primio je predstavnike Građanske inicijative "Dosta je ratova"

Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Tonino Picula sa suradnicima primio je 28. veljače 2003. predstavnike Građanske inicijative "Dosta je ratova", Vesnu Teršelić, Marinu Škrabalo, Biljanu Bijelić i Hrvoja Jurića. Građanska inicijativa je 15. veljače 2003. organizirala prosvjed protiv mogućeg rata u Iraku na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića. Ministar Picula je u razgovoru predstavnicima Građanske inicijative objasnio ponašanje i stajališta Ministarstva vanjskih poslova i Vlade Republike Hrvatske u vezi s mogućim ratom u Iraku.

Članovi Građanske inicijative izvijestili su ministra Piculu o građanskom prosvjedu protiv rata u Iraku te peticiji koju je potpisalo 14.000 građana Hrvatske u Zagrebu i još osamnaest gradova. Izrazili su negodovanje s podržavanjem izjave Vilnius skupine, pitali o mogućnosti za neutralnost Republike Hrvatske te tražili uskraćivanje daljnjih usluga američkim i savezničkim snagama bez izričite rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a u pogledu Iraka. Zanimali su se i za stajalište hrvatske Vlade o prihvatu iračkih izbjeglica, ukoliko do rata dođe.

Ministar Tonino Picula rekao je da iznimno poštuje glas javnosti i razumije motive prosvjeda Građanske inicijative "Dosta je ratova!" te da hrvatska vanjska politika, naročito u posljednje tri godine otkako je on na čelu Ministarstva vanjskih poslova, jest politika pomirenja, mira i normalizacije, što je posebno vidljivo u odnosima s našim susjedima. Postoje međunarodne multilateralne obveze Republike Hrvatske te je pristanak uz izjavu Vilnius skupine ishod promišljene odluke, a u cilju pritiska na režim Sadama Huseina. Interes Republike Hrvatske je diplomatskim putem spriječiti ratove i ostati izvan njih. Hrvatska poštuje svoje međunarodne obveze te daje dozvolu SAD-u za slijetanje civilnih transportnih zrakoplova, no moguće zahtjeve, koji bi tražili više od toga, morat će se raspraviti u javnosti, Vladi i Saboru.

Hrvatska ustrajno nastoji rješavati sporne međunarodne odnose diplomatskim putem i striktno poštovati sve svoje međunarodne obveze. Cilj hrvatske vanjske politike, sada najvažniji, je ulazak u Europsku uniju, pa je ministar Picula predstavnicima Građanske inicijative koja prosvjeduje protiv ratova kazao da njihovo djelovanje također pridonosi ulasku demokratske Hrvatske u Europsku uniju.

Na upit, postoji li još kakav zahtjev osim za korištenjem zračnog prostora i zračnih luka za potrebe koalicijskih snaga pod vodstvom SAD-a, npr. za korištenjem kopnenih putova ili luka, ministar je odgovorio da ih nema te da nema nikakvih tajnih sporazuma u vanjskoj politici Hrvatske.

Na kraju 45-minutnog susreta ministar Picula zahvalio je predstavnicima Građanske inicijative na posjetu i razgovoru, a oni na dobivenim objašnjenjima.



Priopćenja